Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Domaćinstvima u BiH 7 milijuna eura za energetsku efikasnost

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dat će kredit od 7 milijuna eura. Kredit je pomoć domaćinstvima u Bosni i Hercegovini da investiraju u mjere energetske efikasnosti. Bit će plasiran posredstvom Unicredit banke Mostar u okviru donatorskog Fonda za financiranje zelene ekonomije (GEFF/) za zapadni Balkan.

U priopćenju EBRD-a se precizira da će GEFF omogućiti pristup zelenim financijama za stambeni sektor u zemlji. Uključujući domaćinstva, stambene kolektive, građevinske kompanije i javni sektor.

Osim kredita, i nakon uspješne implementacije kriterija za uštedu energije, vlasnici kuća će imati pravo na povrat novca do 20 posto. Njega finansira EU kroz investicijski okvir za zapadni Balkan, piše BHRT.

Direktorica rezidentnog ureda EBRD-a u Sarajevu Manuela Naessl rekla je da je Unicredit prva banka u zemlji koja potpisuje novu kreditnu liniju. Ona će pomoći domaćinstvima u BiH da investiraju u mjere energetske efikasnosti i time smanjuju račune za energiju.

GEFF za zapadni Balkan pokrenut je 2017. godine. Zahvaljujući ovom fondu za manje od sedam godina je više od 17.500 domaćinstava na zapadnom Balkanu uložilo oko 100 milijuna eura u tehnologije za uštedu energija. Kao što su izolacija, toplotne pumpe, novi prozori ili solarni paneli.

Osim EU i Japana, program podržavaju i Austrija i Švicarska kroz Partnerstvo visokog utjecaja na klimatske mjere.

Otkako je počela sa radom 1996. godine, EBRD je uložila više od tri milijarde eura u 222 projekta u Bosni i Hercegovini.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno