Financa
Digitalni poslovni portal

Elon Musk preuzeo 9% udjela u Twitteru i postao najveći dioničar

Glavni direktor Tesle Elon Musk otkrio je da je stekao 9,2% udjela u Twitteru, vrijedan gotovo 3 milijarde dolara, što ga vjerojatno čini najvećim dioničarom na ovoj društvenoj mreži – objavio je Reuters.

Muskov potez dolazi odmah nakon njegovog tweeta da “ozbiljno razmišlja” o izgradnji nove platforme društvenih medija, dok dovodi u pitanje Twitterovu predanost slobodi govora.

Kao produktivan korisnik Twittera, Musk ima preko 80 milijuna sljedbenika otkako se pridružio stranici 2009. i koristio je platformu za nekoliko najava, uključujući i neke koje su ga dovele pod nadzor regulatora.

Međutim, u posljednje je vrijeme bio kritičan prema platformi društvenih medija i njezinoj politici, govoreći da tvrtka podriva demokraciju ne pridržavajući se načela slobode govora.

Musk, među najbogatijim ljudima na svijetu, prodaje svoj udio u Tesli od studenog, kada je rekao da će prepustiti 10 posto svog udjela u proizvođaču električnih automobila. Od tada je već prodao dionice vrijedne 16,4 milijarde dolara.

Regulatorna prijava u ponedjeljak pokazala je da Musk posjeduje 73,5 milijuna dionica Twittera, koje drži Elon Musk Revocable Trust, čiji je on jedini upravitelj. Vanguard je drugi najveći dioničar Twittera, s 8,79% udjela, prema podacima Refinitiva.

“Muskovo stvarno ulaganje je vrlo mali postotak njegovog bogatstva i ne treba isključiti potpuni otkup”, napisao je analitičar CFRA Research Angelo Zino.

Twitter je bio meta aktivista ulagača Elliott Management Corp 2020., kada je hedge fond tvrdio da je njegov tadašnji šef i suosnivač, Jack Dorsey, premalo obraćao pozornost na Twitter dok je također vodio Square.

Dorsey, koji posjeduje više od 2% udjela u Twitteru, odstupio je s mjesta glavnog izvršnog direktora i predsjednika u studenom prošle godine, predavši uzde desetogodišnjem veteranu tvrtke Paragu Agrawalu.

U međuvremenu, Musk i Dorsey pronašli su zajednički jezik u odbacivanju takozvanog Web3, nejasnog izraza za utopijsku verziju interneta koja je decentralizirana.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije