Financa
Digitalni poslovni portal

Financijski pogled na EL Clasico

El Clásico je jedno od najpoznatijih rivalstava u sportu. Uključuje dva najuspješnija i najpopularnija španjolska kluba: Real Madrid CF i FC Barcelona. Prvi službeni nogometni susret dviju momčadi odigran je davnog 17. veljače 1929. godine. Od tada je rivalstvo pretvoreno u jedan od najiščekivanijih utakmica u nogometnom kalendaru. U narednih nekoliko dana ljubitelji el clasico-a će imati priliku tri puta vidjeti sraz najboljih španjiolskih momčadi. Prva utakmica je na rasporedu sutra kada se igra prva utakmica polufinala Kupa kralja.

Iako na nogometnom terenu najljući rivali Real i Barca zajednički se pokušavaju oduprijeti izazovima koji dolaze najviše iz Engleske. Premierligaši s otoka su financijski kudikamo snažniji, te žele preuzeti primat u financijskom, ali i sportskom smislu. Oba španjolska kluba ulažu u projekte stadiona. Svakodnevnim marketinškim ulaganijima trude se privući mlade u svoje sustave. Udruženih snaga igraju vodeću ulogu u projektu Europske Superlige.

El clasico između Cvrčka i mrava

La Fontaineova bajka “Mrav i cvrčak” opisuje odnos posljednjih nekoliko godina španjolskih divova. Real Madrid proteklih 10 financijskih godina zaključio s dobiti, FC Barcelona se suočava sa značajnim financijskim poteškoćama. Konkretnije, posljednje tri sezone (2019./20. – 2021./22.) Real Madrid CF je poslovao znatno boljeu usporedbi s FC Barcelonom. Madriđani su ostvarili dobit nakon oporezivanja u iznosu 14 milijuna eura, dok su Katalonci suočila sa značajnim gubicima od ukupno 481 milijun eura.

Kako bi nadoknadili gubitke i uskladili se s pravilima financijskog fair playa La Lige, FC Barcelona je prošlog ljeta prodala 25% svojih domaćih televizijskih prava američkoj investicijskoj tvrtki Sixth Street na razdoblje od 25 godina. To je dogovoreno kroz dva odvojena posla koji su zajedno prikupili više od 500 milijuna eura. Osim toga, klub je prodao 49% udjela u Barça Studios. Navedenim poslom je prikupljeno dodatnih 200 milijuna eura kroz dvije različite transakcije.

Klub je već iskazao dobit od 266 milijuna eura od prodaje prvih 10% medijskih prava na Sixth Street. U bilancama su knjiženi kao izvanredni prihodi tijekom financijske godine 2021./22. Zahvaljujući navedenom prihodu ostvarena je neto dobit. Kako bi dodatno poboljšala vlastite financije, Barca je dobila službenog sponzora. U ožujku 2022. potpisan je dugoročni sponzorski ugovor s divom za streaming glazbu – Spotify.

U međuvremenu, Real Madrid je 2022. postigao ugovor vrijedan 360 milijuna eura sa Sixth Street-om za razvoj pooslovnih ideja u svom domu na stadionu Santiago Bernabéu. Ovo partnerstvo uključuje i kompaniju Legends, zaduženu za organizaciju vrhunskih dogođaja uživo vezanih za sport. Klub je već ostvario izvanredni prihod od 316 milijuna eura od ovog posla tijekom financijske godine 2021./22. Zahvaljujući navedenom prihodu Madriđani su ostali profitabilni na kraju godine. Sama činjenica da je klub pooslovao s profitom za vrijeme pandemije ohrabruje sve navijače, ali i ljubitelje najvažnije sporedne stvari. Samo je nekolicina klubova uspjela poslovati pozitivno nakon izazova koje je donijela panedemija.

Španjolci izgubili primat po prihodima

Sudionici el clasico-a su u sezonama 2017./18. i 2019./20., imala najveće prihode među najboljim klubovima sa starog kontinenta. Međutim, u sezoni 2020./21. došlo je do promjene trenda. Real Madrid CF ostvario je drugi najveći ukupni operativni prihod nakon FC Manchester Cityja, a FC Barcelona pala je na 4. mjesto na ljestvici. U protekloj sezoni, 2021./22. Katalonci padaju na sedmo mjesto. Preskaču ih Liverpool FC, Manchester United FC i Paris Saint-Germain FC. Sve ukazuje na to da se dominantna uloga FC Barcelone smanjila nakon godina pandemije.

Poslovni prihodi Barcelona Real i ostali europski kluboovi

Prihodi od TV prava, koji su zahvaljujući konstantnoim sudjelovanju u UEFA-inim natjecanjima, imali su značajnu ulogu u financijskom uspjehu oba kluba tijekom proteklih šest analiziranih sezona. Real Madrid CF zaradio je 1,6 milijardi eura od prihoda od TV prava. Prvenstveno zahvaljujući uspješnim nastupima UEFA-inoj Ligi Prvaka. FC Barcelona zaradila 1,5 milijardi eura. To je u skladu s prihodima od emitiranja koje ostvaruju klubovi engleske Premier lige (Manchester City i Liverpool – 1,6 milijardi eura, Manchester United – 1,4 milijarde eura). Treba napomenuti da su u prosjeku značajno unosniji ugovori u Engleskoj Premier Ligi. Zanimljivo je da Real Madrid jedva bilježi veće prihode od Manchester Uniteda, iako se družina iz Engleske natjecala EIFA-inoj Euro Ligi, te su bilježili loše rezultate u Ligi Prvaka.

Što se tiče komercijalnih prihoda, sudionici el clasico-a su među najboljima. Oba kluba su osigurala golema sponzorstva dobavljača opreme. Real Madrid CF dobiva nevjerojatnih 120 milijuna eura godišnje od Adidasa, a FC Barcelona 105 milijuna eura godišnje od Nikea. Povrh toga, oba kluba također dobivaju 70 milijuna eura godišnje od svojih glavnih sponzora na dresovima, Emirates Airlinea i Spotifyja (potonji uključuje prava na ime stadiona). Trend sponzorskih ugovora među klubovima raste. Budući da je Manchester City FC osigurao ugovor s glavnim sponzorom Etihad Airways-om, koji za mjesto na dresu plaća 79 milijuna eura godišnje (uključujući i prava na ime stadiona).

Sponzori i dobavljači opreme deset najvećih klubova Europe
Sponzori i dobavljači opreme deset najvećih klubova Europe

Prihodi na dan utakmice

Kada su u pitanju prihodi na dan utakmice, analiziraju se sljedeći podaci, prihod na dan utakmice, ukupan broj odigranih domaćih utakmica, kao i kapacitet stadiona. Gledajući posljednju sezonu prije pandemije (2018./19.), španjolski velikani su imali relativno dobre rezultate kada su u pitanju prihodi na dan utakmice. Real Madrid je zauzimao 3. mjesto , dok je Barcelona zauzela 6. mjesto. S ciljem daljnjeg iskorištavanja performansi stadiona, oba kluba trenutno su u procesu renoviranja svojih stadiona, kao što ćemo objasniti u sljedećim odjeljcima.

Politika transfera

Barcelona se posljednjih godina suočila sa financijskim poteškoćama. Generirane su kao rezultat kombinacije pandemije COVID-19 i slabih rezultata na terenu. Međutim, jedan od glavnih razloga koji je pridonio trenutnoj situaciji bio je veliki klupski fond za plaće. Trošeno je najmanje 70% ukupnih prihoda na plaće, a dosegnuvši 88% u financijskoj godini 2020./21. Osim toga, Barça je potrošila velike iznose na igrače koji se nisu odužili rezultatom na Terenu. Ovo je rezultiralo neodrživom potrošnjom i gomilanjem duga.

Transferna politika Real Madrid CF-a doživjela je značajnu promjenu od sezone 2019./20. Sudionik el clasico-a iz Madrida je napravio neke skupe pogreške na tržištu transfera. Najznačajniji od njih je potpisivanje Edena Hazarda za 115 milijuna eura. Belgijanac nije ispunio očekivanja. Još jedna loša investicija je Luka Jović. Srpski internacionalac je kupljen za 63 milijuna eura i 2022. godine u slobodnom transferu otišao u ACF Fiorentinu.

Tko sve neće igrati el clasico naredne sezone?

Unatoč pogreškama, Real Madrid CF uspio je održati pozitivan omjer prihoda i rashoda u sezoni 2020./21. Financijski management u klubu je tijekom pandemije je donio ključne odluke kako bi se navedeno ostvarilo, zajedno s promjenom politike transfera. Doista, Real Madrid se počeo fokusirati na kupnju mladih talenata uz razumne odštete. Eduardo Camavinga koštao je klub 35 milijuna eura. Izbjegavaju se licitacije i bitke za pojedine igrače s drugim velikim klubovima. Osim toga dovedeni su elitni igrači kojima je istekao ugovor (npr. David Alaba i Antonio Rüdiger).

Što se tiče bilance transfera, klub pokazuje najmanja ulaganja među elitnim europskim klubovima od sezone 2018/19 (-84 milijuna eura). Drugi najniži na listi je FC Bayern München s -154 milijuna eura, dok je transferna bilanca Barcelone također u minusu i iznosi -221 milijun eura.

Bilanca transfera posljednjih pet godina

Oba će se kluba suočiti s važnim odlukama u nadolazećem ljetnom prijelaznom roku 2023., iz različitih perspektiva. Real Madrid već radi s relativno tankim sastavom, a ugovori nekolicini igrača istječu na kraju sezone. Osim toga, ključni igrači poput Benzeme, Kroosa i Modrića su u poznim godinama. Klub će morati početi planirati njihove eventualne zamjene.

U isto vrijeme, Barcelona se bori s financijskim ograničenjima. Prema riječima predsjednika LaLige Javiera Tebasa, klub mora smanjiti plaće igrača za otprilike 200 milijuna eura u nadolazećoj sezoni. Vjerojatno će ovo rezultirati prodajom nekolicine ključnih igrača ovog ljeta.

Ista strategija za ostanak na vrhu

Za sada se oba kluba još uvijek natječu s najbogatijima. Međutim, analizirani trendovi pokazuju sve veću konkurenciju engleske Premier lige i drugih vrhunskih europskih klubova. Kakoo bi ostali konkurentni akteri el clasico-a moraju pažljivo planirati svoju budućnost. Neophodno je zadržati korak sa svojim suparnicima, a čini se da traže sličnu strategiju kako bi to učinili.

Kako bi se povećali prihodi na dan utakmice i stadiona, oba kluba ulažu u stadionsku infrastrukturu. Real Madrid je imao i sreće s tajmingom. Radovi su započeti za vrijeme pandemije. Uspjeli su djelomično otvoriti stadion nakon “ere zatvorenih stadiona”, minimizirajući gubitak prihoda od ulaznica. Nasuprot tome, FC Barcelona proces renoviranja Camp Noua neće započeti do lipnja 2023. Tijekom sezone 2023./24. klub će igrati na Olimpijskom stadionu Barcelone (Estadi Olímpic Lluís Companys). Kapacitet je samo 55.000 sjedećih mjesta, a kapacitet Camp Nou-a 99.000. Plan je da se FC Barcelona vrati na novi Camp Nou za sezonu 2024/25, sa smanjenim kapacitetom od 50% dok je renoviranje u tijeku.

Omladinski pogoni

La Masia i La Fábrica, omladinske akademije FC Barcelone i Real Madrid CF-a, značajno su pridonijele njihovom uspjehu posljednjih godina. Ostat će i u budućnosti ključne u održavanju koraka s konkurencijom. Oba kluba dala su nekoliko obećavajućih igrača: neki su ušli u svoje prve momčadi, dok su drugi na kraju prodani drugim klubovima zbog zarade. Legendarni tim FC Barcelone, koji je sadržavao igrače iz omladinskog pogona poput Messija, Xavija i Inieste, bit će teško ponoviti u skorije vrijeme. No, klub nastavlja tražiti talentirane mlade za prvu momčad. Iako trenutno ima manje zvijezda iz akademije nego prije, čini se da su igrači kao što su Gavi, Alejandro Balde, Ansu Fati, Eric García i Sergi Roberto spremni postati redoviti početnici u momčadi.

Real Madrid CF je posljednjih godina slijedio drugačiju strategiju razvoja talenata, s primarnim fokusom na prodaju igrača iz svoje akademije. Klub je u posljednjih 8 godina zaradio 330,5 milijuna eura prihoda od prodaje mladih igrača. U posljednjem ljetnom prijelaznom roku 2022. zaradili su 15 milijuna eura od odlazaka Borje Mayorala (u Getafe CF za 10 milijuna eura), Miguela Gutiérreza (u Gironu FC za 4 milijuna eura) i Víctora Chusta (u Cádiz CF za 1 milijun eura).

Jedva čekamo el clasico

Prije mjesec dana, FC Barcelona je uspjela osvojiti svoj prvi trofej pod vodstvom Xavija. Osim što su osvojili španjolski Superkup, također su vodeći u LaLigi i prošli su do polufinala Kupa kralja. Međutim, jedini razočaravajući element dosadašnje sezone bio je eliminacija iz Lige prvaka. Nakon trenda slabih nastupa na europskoj pozornici posljednjih godina. Barcelona je prošli četvrtak eliminirana i iz Europske lige.

Barcelona je jedan od najvećih europskih klubova, to je neosporno. Ovu poziciju će morati braniti zbog povećane globalne konkurencije i financijskih izazova. Klub je bio prisiljen promijeniti svoju strategiju kako bi se suočio s tim izazovima, dok pokušava zadržati svoju trenutnu momčad na okupu i kvalitetnije upravljati troškovima plaća.

U međuvremenu, Real Madrid CF ima izvanredne rezultate u Europi, s impresivnim rekordom osvajanja 5 od posljednjih 10 trofeja Lige prvaka. Okitili su se i titulom FIFA Svjetskog klupskog prvenstva prije dva tjedna. Također su napredovali do polufinala Kupa Kralja i još uvijek se natječu u Ligi prvaka ove sezone. Kaskaju za Barcelonom u La Ligi. El clasico je odlična prilika da sustignu prednost katalonaca. S druge strane, unatoč pandemiji i rastućoj konkurenciji, Real Madrid uspio je prevladati financijske i sportske izazove. Međutim, suočavaju se s neizbježnim zadatkom pomlađivanja momčadi počevši od nadolazećeg ljetnog prijelaznog roka. Mbappé-ova transferna saga otkrila je poteškoće s kojima bi se mogli suočiti na tržištu transfera.

Izvor: Football Benchmark

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije