Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Allianz Risk Barometar: Najveći poslovni rizici za 2024

Cyber incidenti, kao što su napadi ransomwareom, povrede podataka i IT prekidi, te usko međusobno povezana opasnost od prekida poslovanja u svijetu koji se brzo mijenja rangirani su kao poslovni rizici koji najviše zabrinjavaju tvrtke širom svijeta, prema Allianz Risk Barometru.

Tradicionalnije prijetnje koje predstavljaju prirodne katastrofe te požar i eksplozija također se penju na ljestvici. S obzirom na trenutne sukobe diljem svijeta i potencijal za polarizaciju, dezinformacije i nemire u godini koja obara rekorde za izbore, politički rizici i nasilje također su u porastu. U isto vrijeme, ona pitanja koja su postala istaknutija posljednjih godina, poput energetske krize, izbijanja pandemije i ekonomskih rizika, padaju na popisu poslovnih briga jer su neka pitanja povezana s Covidom-19 nestala, iako izazovi i dalje postoje.

Kojih je to 10 najvećih poslovnih rizika na globalnoj razini?

Najvažniji korporativni problemi za nadolazeću godinu, rangirani su od strane 3.069 stručnjaka za upravljanje rizicima iz 92 zemlje i teritorije. Brojke pokazuju koliko je često rizik odabran kao postotak svih odgovora u anketi od 3069 ispitanika. Svi ispitanici mogli su odabrati do tri rizika po industriji, zbog čega sume brojki ne daje 100%

Top 10 poslovnih rizika za 2024 izvor Alliant Risk Barometar
Top 10 poslovnih rizika za 2024 izvor Alliant Risk Barometar

Rang 1: Cyber incidenti

Nakon dvije godine visokih, ali stabilnih gubitaka, 2023. je došlo do zabrinjavajućeg ponovnog porasta gubitaka od ransomwarea i iznuđivanja, dok se kibernetička prijetnja nastavlja razvijati. Hakeri sve više ciljaju IT i fizičke lance opskrbe, pokreću masovne kibernetičke napade i pronalaze nove načine za iznuđivanje novca od velikih i malih tvrtki. Nije ni čudo da tvrtke rangiraju cyber rizik kao svoju najveću brigu (36% odgovora – 5% bodova ispred drugog najvećeg rizika) i, po prvi put, u svim veličinama poduzeća, velike (>500 milijuna USD godišnji prihod), srednje veličine (100 milijuna dolara + do 500 milijuna dolara), kao i manje (<100 milijuna dolara).

To je uzrok prekida poslovanja kojeg se tvrtke najviše boje, dok je otpornost kibernetičke sigurnosti rangirana kao izazov za tvrtke koji najviše zabrinjava okoliš, društvo i upravljanje (ESG).

Rang 2: Prekid poslovanja

Prekid poslovanja (BI) nalazi se na drugom mjestu u Allianzovom barometru rizika, iza usko povezane opasnosti kibernetike. Svrstava se među tri najveća rizika za tvrtke svih veličina i druga je najveća briga u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji i Pacifiku, Africi i Bliskom istoku.

Budući da se gotovo sve tvrtke oslanjaju na lance opskrbe za kritične proizvode i usluge, prekid poslovanja i prekid u lancu opskrbe ostaje na vrhu liste rizika, objašnjava Marianna Grammatika, voditeljica Risk Consultinga u Allianz Commercialu.

Rang 3: Prirodne katastrofe

Razorni potresi, katastrofalne poplave, šumski požari koji obaraju rekorde i jake konvektivne olujem pomaknuli su prirodnu katastrofu tri mjesta više na radaru rizika za 2024.

Najskuplji događaji ove godine bili su potresi M7.8 i M7.5 koji su pogodili Tursku i Siriju u veljači, uzrokujući osigurane gubitke od preko 6 milijardi dolara, kao i tragičan gubitak ljudskih života.

Rang 4: Promjene u zakonodavstvu i regulativi

Unatoč obećanjima da će smanjiti birokraciju, tvrtke će se 2024. i dalje suočiti s novim pravilima i propisima koji ne samo da će zahtijevati veliko administrativno opterećenje, već bi mogli nametnuti i ograničenja na njihove poslovne aktivnosti, osiguravajući promjene u zakonodavstvu i propisima (19%) da se popne za jedno mjesto na # 4 u istraživanju iz 2024.

Rang 5: Makroekonomska kretanja

Unatoč stalnim neizvjesnim globalnim gospodarskim izgledima, rastućim razinama nelikvidnosti (predviđa se da će se globalne nelikvidnosti povećati za +8% u 2024.) i još uvijek visokim kamatnim stopama, makroekonomski razvoj (19%), koji je prošle godine bio na 3. mjestu, pao je na 5. mjesto u 2024.

Rang 6: Požar, eksplozija

Broj 6 u ukupnom poretkusu rizici od požara i eksplozija (19%), u odnosu na #9 mjesto u 2023., značajna je opasnost za tvrtke i globalne opskrbne lance, posebno tamo gdje su kritične komponente koncentrirane geografski i među malim brojem dobavljača.

Rang 7: Klimatske promjene

Klimatske promjene (18%) možda se nisu pomakleu odnosu na prethodnu godinu u Allianzovom barometru rizika na 7. mjestu, ali važnost ovog rizika jasno se odražava i na porast prirodnih katastrofa na ljestvici, a također su veliki prioritet za brigu za velike korporacije.

Rang 8: Politički rizici i nasilje

Nije iznenađujuće, s obzirom na tekuće sukobe na Bliskom istoku i u Ukrajini, te napetosti između Kine i SAD-a, politički rizici i nasilje (14%) rastu u anketi iz godine u godinu. Dodatni izazovi čekaju na i u  2024.

Rang 9: Razvoj tržišta

Protekcionizam je jedna od tri promjene paradigme za koje je utvrđeno da stoje iza tržišnih kretanja (13%) koja se popela na #9 na ljestvici najvećih globalnih rizika u 2024. (#11 u 2023.).

Rang 10: Nedostatak kvalificirane radne snage

Nekoliko drugih rizika povezanih s posljedicama Covida-19 također je u padu na ovogodišnjoj ljestvici. Na primjer, nedostatak kvalificirane radne snage (12%) pada s #8 na #10 mjesto, iako demografske promjene još uvijek znače manjak kvalificirane radne snage u mnogim sektorima diljem svijeta.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno