Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bankrotirao Birmingham: Evolucija upravljanja i financija

Američki novinar Julian Ralph 1890. godine je posjetio Birmingham, tadašnji industrijski centar u Engleskoj. Tada ga je opisao kao primjer grada kojim se najbolje na svijetu upravlja.

Ralph je na 12 stranica časopisa Harper’s Magazine pohvalio gradsko vijeće zbog raznih inicijativa. Kao što su omogućavanje besplatnih posjeta muzejima, umjetničkim galerijama i bibliotekama, izgradnja bazena i turskih kupališta, izvanredna čistoća ulica te osiguranje vodoopskrbe i plinskih lampi radi dobre osvijetljenosti ulica.

Kada posjetitelji stignu u Birmingham 2024. godine, naići će na potpuno transformiran grad. Gradsko vijeće razmatra prodaju svojih umjetničkih galerija i planira zatvoriti 25 knjižnica. Besplatni bazeni su stvar prošlosti, a otpad se odvozi svaka dva tjedna. Vodoopskrba i opskrba plinom su nacionalizirani, a zatim ponovo privatizirani.

Prema izvještaju CNN-a, gradske vlasti su, u nastojanju da smanje troškove, smanjile intenzitet ulične rasvjete.

Nemogućnost balansiranja budžeta

Birmingham, drugi po veličini britanski grad, proglasio je bankrot u rujnu prošle godine zbog nemogućnosti balansiranja budžeta. Da bi postao financijski održiv, grad će smanjiti javne usluge i povećati poreze za više od milijun ljudi.

Većina problema u gradu, čiji gradski savjet kontrolira Laburistička stranka kao opozicija na nacionalnom nivou, proizlazi iz odluka samih vlasti. Među tim odlukama je uspostavljanje gradskog IT sustava, što je rezultiralo dugom od milijardu funti.

Međutim, postoje i problemi koji su uzrokovani djelovanjem drugih. Naime, centralna vlast, koju čini Konzervativna stranka, smanjila je financiranje Birminghama za dodatnu milijardu funti. Smanjenje financiranja je dio programa štednje koji je uspostavljen 2010. godine zbog recesije. Istovremeno, u istom periodu došlo je do povećane potražnje za gradskim uslugama. Što je rezultiralo rastom troškova. To je dovelo gradsko vijeće do ruba propasti.

Prvi, ali ne i jedini?

Birmingham je prvi britanski grad koji je bankrotirao. Ali mnoge druge britanske gradove čeka slična sudbina. Čak i gradovi koji su smatrani modelima dobre uprave nisu imuni na ovu krizu. Od 1988. do 2018. godine samo su dva gradska vijeća proglasila bankrot. Dok je od 2018. do danas to učinilo osam gradskih vijeća.

Postoji velika vjerojatnost da će jedno od deset gradskih vijeća ove godine proglasiti bankrot. A za polovinu njih se očekuje da će to učiniti u narednih pet godina.

Predstoje lokalni i parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji, na kojima se očekuje težak poraz konzervativaca. Nova vlast će se suočiti sa sumornom stvarnošću gdje postoji opasnost da će se veliki broj gradova suočiti sa bankrotom, prenosi Bankar.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno