Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

5 kratica koje će vam olakšati rad u Excelu

U poslovnom okruženju Excel je jedan od glavnih alata. I to zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama. Zahvaljujući Excelu, korisnici mogu brzo i učinkovito obrađivati ​​velike količine podataka. Što je ključno za donošenje informiranih poslovnih odluka.

Obzirom na sve veću količinu podataka koja se generira u današnjem digitalnom dobu, vještine u korištenju Excela postale su ključne za uspjeh u mnogim industrijama.

Donosimo 5 kratica koje će vam pomoći da uštedite vrijeme u svakodnevnom radu u Excelu.

Ctrl + Shift + kursorske strelice

Pomoću ovog trika vrlo jednostavno možete se kretati kroz tablicu i označavati cijeli stupac ili redak. Znate ono kada imate veliku tablicu od npr. 5000 redova i trebate označiti skroz do dole. Kako ne biste to ručno s mišem trebali, pozicioniramo se na prvu ćeliju i stisnemo Ctrl + Shift + strelica dole i označimo cijeli stupac.

Ctrl + 1

U slučaju da želite oblikovati format ćelije, odrediti koji tip podataka želimo da nam bude u ćeliji često moramo ulaziti u dijaloški prozor Format Cells. Kako ne bi trebali stisnuti desni klik miša pa u padajučem izborniku birati Format Cells, jednostavno pritisnemo tipku Ctrl + 1 i otvori nam se odmah taj prozor.

Ctrl + Shift + V

Sv znamo da ako želimo neki podataka zaljepiti da nam je kratica Ctrl + V, međutim ako želimo zaljepiti samo vrijednosti bez formula da ne morate ići na ikonu Paste pa u padajućem izborniku odabrati Values, koristimo kraticu Ctrl + Shift + V.

Napomena: ovo se može samo u novijoj verziji Excela.

Ctrl + N

U slučaju da želite otvoriti novi dokument iz Excela, da ne morate ići na File > New > Blank kako bi vam se otvorio novi dokument, jednostavno možete stisnuti Ctrl + N i automatski vam se otvara novi dokument.

Ctrl + T

Razlika između statičke i dinamičke tablice je u tome što kod dinamičke tablice možemo automatizirati puno procesa kod izrade izvještaja npr. U Pivot tablici. Kako bi pretvorili u dinamičku tablicu kratica nam je Ctrl + T.

***

Excel olakšava izradu kompleksnih tablica, grafikona i dijagrama koji pomažu u vizualizaciji i interpretaciji podataka, prenosi Profitiraj. Mnoge tvrtke koriste Excel za izradu financijskih izvještaja, praćenje troškova, upravljanje zalihama i planiranje projekata. Zato vam učenje i korištenje ovih kratica može ubrzati svakodnevne radnje. Krenite s uključivanjem kratica u Excelu još danas.Važno ih je početi primjenjivati kako bi vam postale rutina.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno