Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Isplate šteta na tržištu FBiH kod autodgovornosti porasle 12 posto

Na području Federacije BiH u deset mjeseci (siječanj-listopad) ove godine ukupno je isplaćeno 267.674.516 BAM šteta svih vrsta osiguranja. Podatak je Agencije za nadzor osiguranja FBiH koji se odnosi na ukupne isplaćene štete društava sa sjedištem u Federaciji BiH, te podružnica društava za osiguranje čije je sjedište u Republici Srpskoj.

Prema riječima generalnog tajnika Udruženja društava za osiguranje FBiH Ermina Čengića, iznos isplaćenih šteta u odnosu na isti period prošle godine je porastao za 7,1 posto, piše BHRT. Broj isplaćenih šteta iznosi 122.356 BAM, što je za 12.560 ili 11,4 posto šteta više nego u istom periodu prošle godine.

Kod neživotnih osiguranja porast iznosa isplaćenih šteta iznosio je 9,5 posto ili skoro 17 milijuna BAM. Pa je ukupan iznos isplaćenih šteta bio na nivou 195.128.778 BAM. Najviše isplaćenih šteta odnosilo se na obavezno osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, ukupno 106,9 milijuna BAM. Uz porast od gotovo 12 posto u odnosu na isti period prošle godine“, prokomentirao je Čengić za Fenu.

Značajan porast eksternih troškova industrije osiguranja

Podsjetio je da je strukovno udruženje osiguravajućih društava u više navrata javnosti i nadležnim institucijama ukazivalo na činjenicu značajnog porasta eksternih troškova industrije osiguranja. Rast cijena rezervnih dijelova ili servisnih usluga za automobile. Rast cijena drugih usluga kao i radnog sata, te poremećaji u lancima distribucije.. Ovo je samo dio faktora koji poskupljuje procese te sve značajnije utiče na porast iznosa isplaćenih za štete.

Uz prikazani porast broja šteta nema nikakve sumnje da su fondovi za isplatu šteta pod pritiskom. Ovo je izazov i za društva za osiguranje i za regulatore tržišta“, istakao je Čengić.

Kod dobrovoljnih vrsta neživotnih osiguranja, kako je dodao, porast visine isplaćenih šteta je vidljiv kod ostalih osiguranja imovine gdje je isplaćeno 8,8 milijuna BAM ili 59,4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Kod zdravstvenog osiguranja taj je porast iznosio 39,3 posto te je po ovoj vrsti osiguranja isplaćeno 6,2 milijuna BAM.

Ermin Čengić izvor BHRT
Ermin Čengić izvor BHRT

Od značajnijih vrsta neživotnih osiguranja, porast visine isplaćenih šteta od 5,1 posto u odnosu na isti period prošle godine ostvaren je kod kasko osiguranja (osiguranja cestovnih vozila). Ovdje je isplaćeno 45,4 milijuna BAM. Kod životnih osiguranja u deset mjeseci ove godine isplaćeno je 72,5 milijuna BAM. Ovo je 1,1 posto više nego u istom periodu prošle godine“, naveo je Čengić.

Što se tiče strukture premijskog prihoda, kako je dodao, vidljiv je određeni porast u odnosu na kretanja u devet mjeseci ove godine. Društva sa sjedištem u Federaciji BiH i podružnice društava iz RS na području Federacije BiH ukupno su ostvarile 563.662.572 BAM premijskog prihoda svih vrsta osiguranja.

Kasko osiguranje raslo

To je 10,3 posto više nego u istom periodu 2022. godine. Porast kod neživotnih osiguranja je još i veći i iznosi 11,3 posto sa ukupno ostvarenih 445.879.829 BAM premijskog prihoda. Kod životnih osiguranja premijski porast iznosi 6,7 posto što znači da je premija u odnosu na isti period prošle godine porasla za 7,3 milijuna BAM i iznosila je 117,7 milijuna BAM“, rekao je Čengić.

Naveo je da je od značajnijih vrsta osiguranja, premija obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti je rasla za 7,9 posto, na 256,3 milijuna BAM. Osiguranje cestovnih vozila (kasko) je raslo sa 17,5 posto i iznosilo je ukupno 66,4 milijuna BAM. Zdravstveno osiguranje je raslo za 35,4 posto sa premijom u visini 14,5 milijuna BAM. Ostala osiguranja imovine rasla su 19,1 posto sa premijskim prihodom u visini 24,1 milijun BAM. Osiguranje od požara i elementarnih nepogoda je raslo 12,1 posto i realizirano je 25,7 milijuna BAM premije.

Ostala osiguranja od odgovornosti imala su porast od 38,3 posto. Pratio je premijski prihod u visini od nešto preko 11 milijuna BAM. Osiguranje od nezgode raslo je 8,6 posto i realizirana premija u deset mjeseci ove godine je iznosila 34,4 milijuna BAM. Prosječna visina isplaćene štete svih vrsta osiguranja kod društava sa sjedištem u Federaciji BiH te podružnica društava za osiguranje čije je sjedište u RS u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 2.188 BAM“, naveo je Čengić.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno