Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Potražnja za bakrom raste: Predviđa se nestašica na tržištu

Proizvodnja električnih vozila, solarnih panela i infrastrukturna ulaganja u Kini, zajedno s oporavkom kineske industrije, već su pokrenuli rast potražnje za bakrom, ključnim materijalom u energetskom i građevinskom sektoru.

Trgovačka kuća Trafigura procjenjuje da će potražnja za bakrom značajno porasti u narednih deset godina. I to zbog povećane upotrebe u električnim vozilima, energetskoj infrastrukturi, umjetnoj inteligenciji i automatizaciji.

Poboljšani izgledi potražnje za bakrom, koji je izvrstan provodnik električne energije, već su rezultat energetske tranzicije i napretka u novim tehnologijama poput umjetne inteligencije i automatizacije.

Trafigura je izračunala da će u narednih deset godina biti potrebno najmanje dodatnih 10 milijuna metričkih tona bakra kako bi se zadovoljila rastuća potražnja.

Voditelj analize metala u švicarskoj kompaniji, Graeme Train, ističe da će sektor električnih vozila generirati otprilike trećinu nove potražnje za bakrom.

Train je objasnio da ta trećina uključuje aktivnosti poput proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, dok će ostatak potražnje biti vezan uz područja kao što su automatizacija, kapitalni troškovi u industriji te rashladni sustavi podatkovnih centara.

Rast podatkovnih centara usko je povezan s napretkom umjetne inteligencije

Voditelj analize u Trafiguri ističe da će industrijski rast i urbanizacija u zemljama u razvoju, posebno u Indiji, gdje je trenutna potrošnja bakra po stanovniku samo pola kilograma, dodatno potaknuti potražnju za ovim metalom. Uspoređujući to s Kinezima i razvijenim gospodarstvima gdje iznosi 10 odnosno sedam kilograma, naglašava se veliki potencijal rasta u tim regijama.

Pojačana proizvodnja električnih vozila, solarnih panela i infrastrukturnih ulaganja u kinesku mrežu, uz oporavak kineske industrije, već su potaknuli rastuću potražnju za bakrom, ključnim elementom koji se koristi u energetskom i građevinskom sektoru.

Ovi čimbenici, u kombinaciji s ograničenom ponudom rafiniranog bakra i bakrovog koncentrata, doveli su do rasta cijena tog metala na Londonskoj burzi metala (LME) do najviše razine u posljednje dvije godine, gotovo do 10.000 dolara po toni.

Industrijski izvori bakra navode da je porast cijena djelomično rezultat smanjenja zaliha u skladištima registriranim na Londonskoj burzi metala (LME), koje su se smanjile za čak 35 posto u odnosu na listopad prošle godine, dosegnuvši 121.200 tona.

Dodatni faktor koji je doprinio rastu cijena bio je nedostatak koncentrata bakra nakon zatvaranja rudnika Cobre u Panami, koji je u vlasništvu kompanije First Quantum’s Minerals, te procjene rudarskog diva Anglo Americana o smanjenju proizvodnje.

U ovim okolnostima, neki analitičari sada predviđaju značajnu nestašicu na tržištu bakra. Procjenjuju je na oko 26 milijuna tona u ovoj godini, prenosi Poslovni.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno