Xetra

  31
  Xetra - ilustracija

  Xetra je tehnološka platforma za trgovanje kojom upravlja Frankfurter Wertpapierbörse (FWB), Frankfurtska burza. Nudi elektroničko trgovanje dionicama, fondovima, obveznicama, varantima i robnim ugovorima.

  Pokrenuta 1997. godine, većina svih transakcija u Njemačkoj odvija se putem Xetra trgovačkog mjesta: više od 90% cjelokupnog trgovanja dionicama na svim njemačkim burzama sada se odvija putem Xetre, što je čini najvećom od sedam njemačkih burzi. Osim toga, oko 30% cjelokupnog trgovanja fondovima kojima se trguje na burzi (ETF-ovima) u kontinentalnoj Europi obavlja se putem Xetre.

  Deutsche Börse Group upravlja Xetrom, čije je sjedište u Frankfurtu. Diverzificirana burzovna organizacija, Deutsche Börse Group ima niz proizvoda i usluga koji obuhvaćaju lanac vrijednosti financijske industrije, uključujući uvrštenje, trgovanje, kliring i namiru, zajedno sa skrbničkim uslugama, upravljanjem likvidnošću i još mnogo toga. Xetra platforma nudi povećanu fleksibilnost za uvid u dubinu narudžbe unutar tržišta.

  Deutsche Börse Group ima sjedište u financijskom centru Frankfurt/Rhine-Main i ima podružnice u Luksemburgu, Pragu, Londonu, Zürichu, Moskvi, New Yorku, Chicagu, Hong Kongu, Singapuru, Pekingu i Tokiju.

  Xetra je bio jedan od prvih globalnih elektroničkih trgovačkih sustava; narastao je tako da čini većinu svih trgovanja dionicama na Frankfurtskoj burzi (FRA). FRA je jedna od najstarijih burzi na svijetu i uključuje značajne indekse, kao što su DAX, VDAX i Eurostoxx 50. Radno vrijeme FRA je od 9:00 do 17:30 sati radnim danom. DAX je njemački referentni indeks burze i pokreće se na platformi Xetra, gdje se ponekad naziva i Xetra DAX.