Financa
Digitalni poslovni portal

Goldman Sachs postaje prva velika Wall St banka koja će napustiti Rusiju, hoće li je pratiti i ostale banke?

Goldman Sachs Group priopćila je u četvrtak da zatvara svoje poslovanje u Rusiji, a postoje informacije i da neke europske banke o tome razmišljaju

Goldman Sachs Group priopćila je u četvrtak da zatvara svoje poslovanje u Rusiji, postajući prva velika banka s Wall Streeta koja će napustiti tu zemlju nakon invazije Moskve na Ukrajinu – piše Reuters.

Poslovanje u Moskvi postalo je sve teže zapadnim financijskim institucijama usred međunarodnih sankcija protiv Rusije, a banke su vagale hoće li ostati ili otići. Dok su europske banke najizloženije prema zemlji, američke banke i dalje imaju značajnu izloženost, ukupno 14,7 milijardi dolara prema podacima Banke za međunarodna poravnanja.

“Goldman Sachs gasi svoje poslovanje u Rusiji u skladu s regulatornim zahtjevima i zahtjevima za licenciranje”, navodi banka u priopćenju.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je da će Goldman prvo smanjiti operacije radije nego ih odmah prekinuti. Gubitak zbog izlaska bi bio nematerijalan za ovu banku, rekao je izvor.

U svom godišnjem izvješću izdanom ranije, banka je objavila kreditnu izloženost prema Rusiji od 650 milijuna dolara.

Dionice Goldman Sachsa pale su 1,5% na 328,58 dolara u ranom trgovanju. Do kraja trgovanja u srijedu, GS je ove godine pao za ukupno 12,8%.

Najveće izložena američka banka u Rusiji je Citigroup, koja je u srijedu rekla da posluje sa svojim ruskim retail poslovanjem na ograničenoj osnovi, držeći se prijašnjih planova za odustajanje od franšize.

Ostale američke banke koje posluju u Rusiji uključuju i JPMorgan, koja je odbila komentirati koji su joj planovi.

U Europi, austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) razmišlja o odlasku iz Rusije, izjavile su za Reuters dvije osobe koje su upoznate sa situacijom.

Banke će se, međutim, teško izvući s tržišta, kažu stručnjaci.

Dan Awrey, profesor na Pravnom fakultetu Cornell koji je specijaliziran za financijsku regulaciju, rekao je prošli tjedan da banke “ne mogu samo jednostrano odustati od kreditnih obveza i drugih vrsta financijskih potraživanja” jer “postoji netko s druge strane i to će učiniti izlazak kompliciranijim.”

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije