Financa
Digitalni poslovni portal

Hoće li Google morati prodati dio svog poslovanja?

Google je prekršio propise o zaštiti tržišnog natjecanja u EU u sektoru oglašivačke tehnologije. Preliminarno je to ocijenila Europska komisija. Nastavno na to rekli su kako je jedino rješenje prodaja dijela poslovanja.

Europska komisija Googleu “spočitava” da favorizira svoje usluge na području oglašivačke tehnologije nauštrb konkurencije. To uključuje i oglašivače i online izdavače, prenosi Zimo.

Nalog Googleu da proda dio usluga riješio bi problem u tržišnom natjecanju, preliminarno je stajalište Komisije.

Europska komisija iznijela je svoje optužbe u izjavi o prigovorima upućenoj Googleu dvije godine nakon otvaranja istrage o ponašanju poput favoriziranja vlastitih usluga oglašavanja. To bi moglo dovesti do kazne od čak 10% Googleovog godišnjeg globalnog prometa.

U prvom tromjesečju oglašavanje je Googleovoj krovnoj tvrtki Alphabet donijelo prihod od 54,55 milijardi dolara. Ukupni prihod iznosio je 69,79 milijardi dolara.

Googleova dominacija u internetskom oglašavanju našla se pod lupom proteklih godina i pritužbe konkurenata rezultirale su regulatornim istragama na više kontinenata.

Europska povjerenica Margrethe Vestager naglasila je da Google ima vrlo jaku tržišnu poziciju u sektoru tehnologije internetskog oglašavanja.

Prikuplja podatke korisnika, prodaje oglasni prostor i djeluje kao posrednik u online oglašavanju. Dakle, Google je prisutan na gotovo svim razinama lanca nabave u takozvanom ad-techu.

Bojimo se da je Google možda koristio tržišnu poziciju za favoriziranje vlastitih posredničkih usluga, dodala je Vestager. Ako se pokaže da jest, to bi značilo da je prekršio europske propise o tržišnom natjecanju.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije