Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Huawei HarmonyOS raste u Kini: U popularnosti premašio iOS

Huawei je, uslijed sankcija SAD-a, onemogućen u pristupu mnogim američkim proizvođačima hardvera i softvera. Zbog toga se okrenuo kineskim dobavljačima za potrebe proizvodnje.

Apple postupno gubi svoju dominaciju u Kini. Nakon što ga je Huawei prestigao po prodaji pametnih telefona, najnoviji podaci pokazuju da ga je također prestigao i po popularnosti mobilnog operativnog sustava.

Prema istraživanju Counterpoint Researcha, Harmony OS Huaweija je postao drugi najrasprostranjeniji mobilni operativni sustav u kontinentalnom dijelu Kine. Čime je OS tvrtke Apple potisnut na treće mjesto, prenosi Zimo. HarmonyOS sada drži udio od 17 posto na tržištu, što je posljedica povećane potražnje za novim uređajima Huaweija u Kini.

Kao podsjetnik, Huawei je zbog sankcija SAD-a ograničen u pristupu mnogim američkim proizvođačima hardvera i softvera. Zbog čega se okrenuo kineskim proizvođačima. Ova situacija rezultirala je povećanim interesom kupaca na kineskom tržištu.

HarmonyOS je postigao udio od 17 posto na tržištu, dok je udio Appleovog iOS-a pao na 16 posto. Googleov Android i dalje dominira s impresivnih 68 posto udjela u prvom kvartalu 2024.

Analitičari ističu da se očekuje daljnji rast HarmonyOS-a na kineskom tržištu. Ali teško je predvidjeti hoće li taj rast biti prenesen na globalno tržište. Trenutno, HarmonyOS ima udio od samo četiri posto na globalnoj razini. Što je značajno manje u usporedbi s iOS-ovih 19 posto i Androidovih impresivnih 77 posto udjela.

Sljedeća verzija HarmonyOS-a, HarmonyOS Next, će se udaljiti od svojih prvotnih Android korijena. Ova nova verzija neće podržavati aplikacije temeljene na Androidu, već će se fokusirati isključivo na aplikacije razvijene za HarmonyOS Next. Očekuje se da će ovaj novi operativni sustav biti lansiran kasnije ove godine zajedno s novim Huaweijevim uređajem iz serije Mate 70.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno