Financa
Digitalni poslovni portal

Inflacija u Turskoj na novom 20-godišnjem rekordu od 54%

Inflacija u Turskoj u veljači je dosegla novi 20-godišnji rekord od 54,44 posto na godišnjoj razini, budući da su nastavljene snažne oscilacije lire na deviznom tržištu, dok su cijene energenata rasle.

Potrošačke cijene porasle su za 4,81 posto u odnosu na siječanj prošlog mjeseca, objavio je danas turski statistički institut. Istodobno je indeks proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini skočio za 7,22 posto, dok je na godišnjoj porastao za 105 posto, prenosi CNBC.

Inflacija u toj zemlji u siječnju ove godine iznosila je 48,7 posto, što je već rekordna stopa u posljednja dva desetljeća.

Turska lira je prošle godine izgubila oko 47 posto vrijednosti u odnosu na dolar. Na današnjem trgovanju na Istanbulskoj burzi turska je valuta oslabila za gotovo 1,0 posto prema dolaru na 14,13 lira za dolar.

Unatoč stalnom ubrzanju stope inflacije, predsjednik Recep Tayyip Erdogan je protiv podizanja referentne kamatne stope kako bi se obuzdao rast potrošačkih cijena, a tvrdi da visoke kamate potiču inflaciju.

Turska središnja banka smanjila je ključne kamatne stope za 500 baznih bodova na 14 posto od rujna prošle godine.

“Inflacija u Turskoj ostat će blizu ovih visokih razina do posljednjih mjeseci ove godine, ali čini se da središnja banka i, što je najvažnije, predsjednik Erdogan nisu skloni podizanju kamatnih stopa”, izjavila je danas londonska tvrtka za istraživanje tržišta Capital Economics, a prenosi CNBC.

Izvor: Agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije