Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Intesa Sanpaolo kupila First Bank

Intesa Sanpaolo je uspješno završila akviziciju rumunske First Bank S.A. (Rumunija) od američkog privatnog investicionog fonda J.C. Flowers & Co.

Nakon što su 28. listopada 2023. Intesa Sanpaolo S.p.A. i JCF Tiger Holdings S.A.R.L. (kontrolni dioničar First Bank S.A.) potpisali ugovor o kupovini dionica za sticanje 99,980513% dionica u First Bank S.A. Nakon što je dobila sva potrebna odobrenja svih relevantnih regulatornih tijela, Intesa Sanpaolo danas je finalizirala akviziciju First Bank.

Akvizicija First Bank omogućava Intesi Sanpaolo da više nego udvostruči svoju prisutnost u Rumuniji. Na tržištu djeluje od 1996. godine kroz Intesa Sanpaolo Bank Rumunija. Ova akvizicija značajno jača konkurentno pozicioniranje Intesa Sanpaolo Grupe na lokalnom tržištu. Ovo je čini jednom od 10 vodećih banaka u Rumuniji.

Udruživanjem snaga Intesa Sanpaolo Bank Rumunija i First Bank, formira se ukupnu imovina od oko 3,2 milijarde eura. Ovim opslužuju oko 143.000 klijenata i zapošljavaju preko 1.500 ljudi.

Akvizicijom First Bank, domaćinstva, fizičke osobe, i poduzeća u Rumunjskoj imat će koristi od proširene mreže poslovnica i bankomata. Dopunjene naprednom platformom za digitalne i daljinske usluge, čime će se povećati efikasnost i djelotvornost usluga za klijente. Proširena ponuda visokokvalitetnih finansijskih usluga – od svakodnevnih bankarskih usluga do proizvoda finansiranja, od proizvoda osiguranja i zaštite do investicionih i savjetodavnih usluga – ispunit će očekivanja i najzahtjevnijih klijenata svih dobnih skupina i nivoa prihoda.

Dvije banke – First Bank i Intesa Sanpaolo Bank Rumunija – dio su Sektora za međunarodne banke podružnice ove Grupe. Ključnog aktera u regiji Centralne i Istočne Evrope, koji nudi usluge klijentima iz segmenta stanovništva, pravnih lica i SME.

Izražavamo srdačnu dobrodošlicu zaposlenicima i klijentima First Bank u Intesa Sanpaolo Grupu, jednu od najvećih i najčvršćih evropskih bankarskih grupacija. Jačanje naše prisutnosti u Rumunjskoj potaknut će talijanska i strana ulaganja u ovu zemlju. poboljšati trgovinu i podržati internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća (SME). Naš rast potaknut će inovacije u tom sektoru, od čega će koristi imati i domaćinstva i poduzeća”

Marco Elio Rottigni, direktor Sektora međunarodnih banaka

Intesa Sanpaolo treća bankarska grupacija u Eurozoni

Uz povećanu prisutnost Intesa Sanpaolo Grupe u Rumunjskoj, ona je spremna doprinijeti gospodarskom razvoju ove zemlje. Povećanju ulaganja i pružanju potpore poduzećima, koja će ostvariti prednosti kroz usluge koje olakšavaju međunarodno širenje. Također kroz specijalizirane savjete za tranzicije u domenu ESG (okolišna, društvena i upravljačka pitanja). Rumunjski klijenti također će dobiti pristup proizvodima i uslugama koje globalno nudi Intesa Sanpaolo Grupa.

Kao vodeća talijanska bankarska grupa, Intesa Sanpaolo je jedinstveno pozicionirana za poticanje snažnijih poslovnih veza i sinergija između Italije i Rumunije. Zemlje u kojoj su smještene mnoge talijanske firme koje igraju vodeću ulogu u ključnim industrijskim sektorima.

First Bank se pridružuje Intesa Sanpaolo Grupi, europskom bankarskom lideru koji upravlja financijskom imovinom klijenata u iznosu većem od 1,3 biliona eura. Zauzima treće mjesto po tržišnoj kapitalizaciji među bankama Eurozone. Diversificiran i otporan poslovni model Intesa Sanpaolo Grupe odlikuje se fokusom na upravljanje privatnim bogatstvom i zaštitu, uz snažna ulaganja u tehnologiju i inovacije. Na kraju 2023. godine Grupa je imala 20,8 miliona klijenata i 94.400 zaposlenika u Italiji i inozemstvu, sa ukupnom imovinom većom od 964 milijarde eura, čime je za ovu godinu ostvaren neto prihod od 7,7 milijardi eura.

Snažni financijski rezultati Intesa Sanpaolo stvaraju značajne vrijednosti za sve uključene strane, podržavajući snažnu predanost Grupe ESG pitanjima, uz vodeću svjetsku poziciju u društvenom uticaju i uz znatan klimatski fokus.

Sektor međunarodnih banaka podružnica (ISBD) značajno doprinosi profitabilnosti Intesa Sanpaolo. Čineći gotovo 14% neto prihoda Grupe u prvom kvartalu 2024. godine. ISBD posluje na tri kontinenta, uz svoje komercijalne banke u 12 zemalja (područje CIE i Egipta), te uz društvo za upravljanje imovinom u Kini. Ova opsežna mreža trenutno opslužuje 7,2 miliona klijenata, kroz blizu 900 podružnica i radnu snagu od oko 21.000 zaposlenika.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno