Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Jesu li poticaji za fosilna goriva u suprotnosti s klimatskom borbom?

Nizozemska godišnje gubi 37,5 milijardi eura prihoda zbog poticajnih mjera za fosilna goriva, tvrde istraživači triju ekoloških organizacija. Unatoč obećanju iz 2009. godine da će uskladiti poreze s ciljevima zaštite okoliša. Nizozemska nije napravila značajan napredak u tom smislu.

Najveći dio tih “fosilnih subvencija” dolazi iz poreza na energiju, gdje veće tvrtke plačaju relativno niski porez po jedinici energije. Istraga tvrdi da financijski poticaji onemogućuju napredak u borbi protiv klimatskih promjena. Naime, kompanije nemaju poticaja za smanjenje upotrebe fosilnih goriva dok dobivaju poticaje od vlade.

Ovo pitanje postaje sve važnije u Nizozemskoj. Također i u cijeloj Europi, gdje se traži smanjenje potpora fosilnim gorivima kako bi se postigao cilj neutralnosti ugljika. Vlada u Nizozemskoj razmatra mjere za smanjenje potpora. Strahuju da bi to moglo ugroziti konkurenciju zemlje i izazvati odlazak industrije u druge zemlje.

Pitanje je to koje ima globalni odjek jer je Nizozemska jedna od mnogih europskih zemalja koje su suočene s izazovima u smanjenju fosilnih subvencija i prelasku na čistu energiju.

Europska revizorska komisija izvijestila je o tome da više od polovine europskih zemalja više subvencionira fosilna goriva nego obnovljive izvore energije, što uvelike kompromitira europsku politiku borbe protiv klimatskih promjena.

Nizozemska nije jedina s ovim problemom, ali ovaj izvještaj ukazuje na njihove izazove i potrebu za promjenama kako bi se postigao cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova u budućnosti, donosi NRC.

Izvor: EnerguPress

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno