Financa
Digitalni poslovni portal

Londonski financijski sektor krenuo u rat s “radom od kuće”

Financijske kompanije u Velikoj Britaniji sve češće inzistiraju da njihovi zaposlenici češće budu u uredu. Istodobno, drugi najveći financijski centar Londona, Canary Wharf, pod sve je većim pritiskom, nezadovoljan radom od kuće.

Prije pandemije covida rad od kuće smatran je iznimnom rijetkošću u londonskom financijskom sektoru. Obavezna prisutnost u uredu pet dana tjedno bila je pravilo. Loondon je postao sinonim da svako radno jutro stotine tisuća uredno obučenih radnika se natiskaju u beznadno prepune (i na mnogim rutama zastarjele) londonske podzemne vlakove te podnose put do posla., piše TPortal

Od pojave covida hibridni način rada postao je uobičajen u financijskim centrima britanske prijestolnice. Mnogi zaposlenici dođu u ured samo jedan ili dva dana tjedno. Većina poslodavaca navikla se na novu stvarnost. Drugi se očigledno žele vratiti na staro, barem djelomično.

Prije svega, to želi velika američka banka Citi. Njenih 12.500 zaposlenika u Velikoj Britaniji bit će pozvano na red ako nisu u uredu barem tri dana u tjednu. Neki britanski mediji izvještavaju da bi odsutni zaposlenici mogli izgubiti svoje bonuse ako se ne pojave u uredima.

Lloyds Banking Group je manje agresivan i pokušava ‘namamiti’ radnike u urede besplatnim ručkom dva puta tjedno.

Možemo biti konkurentni samo ako zajedno učinkovito radimo. To je teško kada tim nije na jednom mjestu ili kad su ključni pojedinci dostupni, a većina radnika nije.

Charlie Nunn, izvršni direktor Lloydsa

Banka je također nedavno promijenila internu politiku prema kojoj su zaposlenici mogli preskočiti cijeli radni dan u zamjenu za više odrađenih sati u preostala četiri radna dana jer je 3600 radnika Lloydsa potpisalo peticiju protiv te odluke.

Rad od kuće u financijskom sektoru neučinkovit

Velika banka HSBC zahtijevat će tako od svojih britanskih zaposlenika da dolaze u ured barem tri dana tjedno počevši od listopada. Blackrock pak zahtijeva od svojih zaposlenika širom svijeta da budu u uredu barem četiri dana tjedno od 11. rujna. Investicijska banka Goldman Sachs, čiji je izvršni direktor David Solomon jednom opisao rad od kuće kao ‘anomaliju’, također pokušava vratiti svoje zaposlenike u urede. Banka je nedavno najavila da će pojačati pritisak na zaposlenike koji i dalje žele raditi od kuće. NatWest, s druge strane, dopušta nekima od njih da se pojave u uredu samo dva dana mjesečno.

Kao i u drugim zemljama, sociologe brine fenomen rada od kuće. Bivši premijer Boris Johnson čak je izjavio u svibnju prošle godine da rad od kuće ne funkcionira jer su zaposlenici previše zauzeti “grickanjem sira i ispijanjem kave”.

Jacob Rees-Mogg, nekadašnji ministar zadužen za Brexit, otišao je i korak dalje. Često se šetao ministarstvom i zaposlenicima ostavljao pasivno-agresivne poruke: ‘Nažalost, niste bili prisutni kad sam vas posjetio. Radujem se što ću vas uskoro vidjeti u uredu.’ Rees-Mogg i drugi desničari iz Konzervativne stranke žalili su se da vladini dužnosnici manje rade od kuće. Međutim aktualna vlada ne žali se na produktivnost radnika koji su kod kuće.

Pokušaj nekih banaka da natjeraju svoje zaposlenike da češće dolaze u ured vjerojatno neće značajno utjecati na utjecaj hibridnog rada na londonske financijske centre. Canary Wharf, drugi najveći financijski centar u britanskoj prijestolnici, ima najvišu stopu praznog uredskog prostora u zadnjih 20 godina. Banka Barclays već iznajmljuje 46.500 kvadrata u svojoj zgradi u Canary Wharfu. HBSC, čija kula od 45 katova dominira kvartom, najavio je da će preseliti sjedište u manju uredsku zgradu u elitnoj financijskoj četvrti City, a uz to su poručili da za njih hibridni način rada ostaje ‘na dnevnom redu’.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije