Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Najveći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine i dalje je Hrvatska

Hrvatska je zadržala prvo mjesto na popisu najvećih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine i u prvih šest mjeseci ove godine. Pokazatelji su koje je prikupila i objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Predsjednik komore Zdravko Marinković rekao je na predstavljanju ovogodišnjih rezultata u Sarajevu kako gospodarstvo BiH i dalje ima problem smanjene aktivnosti što je posljedica pandemije te rata u Ukrajini. Stoga je i nešto manja vanjskotrgovinska razmjena u usporedbi s ranijim godinama.

BiH je od siječnja do kraja lipnja ostvarila vanjskotrgovinsku razmjenu u ukupnoj vrijednosti 22,7 milijardi konvertibilnih maraka odnosno 11,6 milijardi eura. To je za oko dva posto manje u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine.

Od toga je oko sedam milijardi eura vrijednost uvoza, a vrijednost robnog izvoza nešto je veća od 4,55 milijardi eura.

Tržište Europske unije i dalje je najvažnije za BiH koja tamo plasira više od 73 posto izvoza. Dok s tog područja ostvaruje iznad 66 posto ukupnog uvoza.

Pritom je Hrvatska pojedinačno najveća zemlja – partner BiH u trgovinskoj razmjeni. Ona je u prvoj polovici godine vrijedila gotovo 1,7 milijardu eura. Od toga je uvoz bio vrijedan 1,27 milijardi eura. Dok je izvoz u Hrvatsku ostvaren u vrijednosti od 685 milijuna eura.

To znači kako je u ukupnoj polugodišnjoj vanjskoj trgovini BiH uvoz iz Hrvatske zauzimao 18,8 posto a izvoz oko 16 posto.

Iza Hrvatske su po obujmu vanskotrgovinske razmjene s BiH Srbija te Njemačka, Slovenija i Italija.

Izvor: tportal

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno