Financa
Digitalni poslovni portal

Nastavlja se rast prodaje automobila

Prodaja automobila u EU snažno je porasla u lipnju. Ovo odražava slabe prošlogodišnje rezultate zbog nestašice dijelova, pokazalo je izvješće udruge ACEA. U lipnju je u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano više od milijun novih automobila. Ovo je rast za 17,8 posto u usporedbi s istom mjesecom prošle godine, utvrdila je udruga proizvođača.

U svibnju prodaja je poskočila za 18,5 posto. Visoke stope rasta odražavaju nisku poredbenu osnovicu u 2022. godini kada je na rezultate utjecala u prvom redu nestašica dijelova, objašnjavaju u ACEA-i.
Među vodećim tržištima istaknula se Njemačka s rastom prodaje od 24,8 posto. Slijede Španjolska i Francuska gdje je uvećana za 13,3 odnosno 11,5 posto. Jednoznamenkastu stopu rasta bilježila je među velikima samo Italija, od 9,1 posto.

Rast je zabilježen na gotovo svim tržištima u EU, uz izuzetak Mađarske gdje se prodaja smanjila za 1,4 posto. U prvoj polovini godine tržište osobnih automobila u EU poraslo je 17,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih 5,4 milijuna novih vozila, utvrdila je ACEA, prenosi Privredni.hr. Iako se tržište oporavilo, rezultat je još uvijek za 21 posto manji nego u prvih šest mjeseci pretpandemijske 2019. godine.

U skupini vodećih tržišta najviše je u prvoj polovini godine porasla prodaja u Španjolskoj i Italiji, za 24 odnosno 22,8 posto. Dvoznamenkaste stope rasta bilježile su i Francuska i Njemačka, od 15,3 odnosno 12,8 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije