Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nova snažna korekcija tržišta kriptovaluta

Snažna korekcija je pogodila tržište kriptovaluta. Bitcoin, prva i najpopularnija kriptovaluta pala je na manje od 15.800 dolara za jedan bitcoin. Time su izbrisane dvije godine rasta cijena, koja se vratila na razine iz studenog 2020.

U međuvremenu se bitcoin oporavio, ali ne dovoljno da bi se to moglo prikazati kao oporavak tržišta. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je cijena bila na vrhuncu, bitcoin je izgubio 3/4 vrijednosti. Tada je cijena dosezala preko 66.000 dolara za jedan bitcoin.

Od početka godine cijena je pala 65 posto, u zadnjih pola godine 48 posto, zadnjih mjesec dana 16 posto, a zadnjih tjedan dana 20 posto (u trenutku pisanja teksta). Ethereum, druga najpopularnija valuta, nema ništa bolje rezultate, piše Index.hr.

Cijena Bitcoina u zadnjih tjedan dana
Cijena <strong>Bitcoina<strong> u zadnjih tjedan dana izvor Coindesk
Cijena Ethereuma u zadnjih tjedan dana
Cijena <strong>Ethereuma<strong> u zadnjih tjedan dana izvor Coindesk

Sve ostale kriptovalute uglavnom prate kretanja cijena bitcoina pa je situacija slična, ako ne i gora. Pad cijene nije alarmantan sam po sebi, radi se o barem četvrtom takvom događaju ove godine, ali uzrok kolapsa tržišta oslikava sve probleme kriptovaluta.

Lavina krenula na – Twitter-u

Kao što je to popularno zadnjih godina, sve je počelo na Twitteru. Direktor Binancea, najveće kriptomjenjačnice na svijetu, objavio je da povlači sva sredstva iz kriptomjenjačnice FTX. A upravo je Binance trebao spasiti FTX. 8. studenog Binance je trebao kupiti FTX kako bi spasio tu mjenjačnicu koja se našla u financijskim problemima nakon vala povlačenja sredstava korisnika.

Binance je već 9. studenog odustao od te ideje. Shvatili su da će trebati oko 6 milijardi dolara za pokrivanje financijske rupe u FTX-u, odnosno razlike između imovine i obveza. Uz to, državni regulatori SAD-a pozorno prate poslovanje FTX-a zbog sumnji u malverzacije sredstvima klijenata.

Postoje sumnje da je Binance planirao uništiti FTX. U nedjelju je direktor Binancea na Twitteru najavio da kriptomjenjačnica povlači sve svoje uloge u FTT-ju, tokenu mjenjačnice FTX.

Razlog je zabrinutost oko kriptofonda Alameda Research, koji ima istog vlasnika kao mjenjačnica FTX. U javnost je izašla informacija da je većina sredstava fonda u tokenu FTT, koji “izdaje” kriptomjenjačnica FTX i njime daje određene popuste svojim korisnicima.

Kompleksna mreža valuta

Ako vam nije baš jasno što ste točno pročitali, ne trebate se brinuti. Malo kome je zaista jasno, a kompleksnost kriptosvijeta postala je toliko velika da nekoliko objava na Twitteru može srušiti cijelo tržište.

Ukratko, kompanija koja trguje kriptovalutama većinu svoje imovine ima u obliku kriptovalute koju izdaje kriptomjenjačnica koja ima istog vlasnika kao ta trgovina koja trguje kriptovalutama. Ostala značajna imovina u bilanci uključuje 3.37 milijardi dolara drugih kriptovaluta i više od milijardu dolara kriptovalute solana. Jedan od najranijih investitora je bio upravo vlasnik fonda Alameda za trgovanje kriptovalutama i kriptomjenjačnice FTX.

Kriptotržište postalo je kompleksna mreža valuta koje su jedna drugoj garancija vrijednosti, kriptomjenjačnice kojima je većina imovine u kriptovalutama i koje same imaju “interne” kriptovalute. Uz to su nastale brojne kriptobanke, kriptofondovi i druge financijske institucije koje obećavaju ekstremno visoke povrate na uloženo i brzu zaradu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno