Financa
Digitalni poslovni portal

Ovo je najbogatiji čovjek u Rusiji i nije pod zapadnim sankcijama

Prema Bloomberg Billionaires Indexu, Vladimir Potanin je najbogatija osoba u Rusiji i ima 24,9 milijardi dolara.
Međutim, unatoč bliskim vezama s Putinom, Vladimir Potanin nije na popisu ruskih oligarha koje je Zapad sankcionirao, poput Romana Abramoviča i Olega Deripaske.

Njegovo bogatstvo pretrpjelo je veliki udarac otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu. Naime, kako navodi Bloomberg, njegovo je bogatstvo palo za gotovo četvrtinu.

Potanin je većinski dioničar i izvršni direktor Nornickel, najvećeg svjetskog proizvođača rafiniranog nikla. Prema Reutersu, Potanin posjeduje 34,6 posto Nornickel-a.

Inače, Norilsk Nickel je odgovoran za gotovo 22 posto svjetske proizvodnje visokokvalitetnog nikla i oko 40 posto paladija. Prema Bloombergu, tvrtka je 2021. ostvarila prihod od 17,9 milijardi dolara.
Početkom 1990-ih Potanin je osnovao Interros, konglomerat s udjelima u industrijama uključujući rudarstvo, energetiku i nekretnine. Open Investments je bila tvrtka za nekretnine pod Interrosom, osnovana 2002., a prema njihovoj web stranici, tvrtka je dosegla vrhunac 2018. kada su vrijedile 5,1 milijardu dolara. Potanin je svoje dionice u tvrtki prodao 2010. godine.

Prema Bloombergu, Potanin kontrolira rusku farmaceutsku tvrtku Petrovax, koja je 2020. godine razvila lijek pod nazivom Polyoxidonium, a ovaj milijarder također ima veliki portfelj nekretnina.

Rođen je u Moskvi 1961. godine. Studirao je međunarodne odnose i proveo osam godina radeći u sovjetskom Ministarstvu vanjske trgovine.

Dok je radio u Ministarstvu vanjske trgovine, Potanin je osmislio program “zajma za dionice” koji će kasnije postati izvor bogatstva za mnoge oligarhe.

U okviru programa “zajmova za dionice”, bogati poduzetnici i banke posuđivali su novac ruskoj vladi 1990-ih u zamjenu za vlasnički kapital u tvrtkama koje se bave prirodnim resursima u zemlji. Vlada često nije bila u stanju otplatiti te zajmove, ostavljajući mnoge tvrtke koje se bave prirodnim resursima u rukama bogatih pojedinaca.

Riječ je o programu koji su kreirali mnogi od današnjih najbogatijih ruskih oligarha, poput Romana Abramoviča, koji ima 13,9 milijardi dolara i također ima udjele u Nornickel-u. Kroz ovaj program Potanin je stekao Nornickel, što ga je učinilo najbogatijim čovjekom u Rusiji u to vrijeme.

Potanin je bio i prvi ruski milijarder koji je potpisao obećanje darivanja, a potpisnici tako obećavaju da će većinu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

Izvor:bankar.me

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije