Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Shou Zi Chew:direktor TikTok-a na raskrižju američko-kineskih odnosa

Poslovni svijet dobro poznaje Shou Zi Chew-a, 41-godišnjeg Singapurca. Iako nije bio u fokusu medija, situacija se promijenila prošle godine kada je predstavljao TikTok pred Odborom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma SAD-a. Satima je bio podvrgnut ispitivanju. Suočio se s zakonodavcima kako bi umirio brige o kineskom TikToku i prikupljanju podataka o Amerikancima. Obzirom na to da TikTok koristi oko 150 milijuna Amerikanaca od ukupno 340 milijuna, opravdana je zabrinutost. Postavlja se pitanje o zabrani TikToka na američkom tlu, a Nacrt zakona o kontroliranim kompanijama izvan SAD-a mogao bi zahtijevati prodaju TikToka u roku od šest mjeseci ili će biti zabranjen u američkoj ponudi aplikacija. Sada su svi oči uprte u tajanstvenog, ali intrigantnog izvršnog direktora, Shou Zi Chew-a.

Put Shou Zi Chew-a u poslovnom svijetu

Put Shou Zi Chew-a vodi iz njegovog rodnog Singapura do visokih pozicija u poslovnom svijetu. Njegova popularnost porasla je nakon što je nastupio pred američkim vladinim tijelima zbog zabrinutosti oko veza TikTok platforme s Pekingom i privatnosti podataka američkih građana. Unatoč nekoliko intervjua nakon što je postao medijski zanimljiv, malo se zna o njegovom radnom stilu i sposobnosti vođenja timova. Iako osnivač ByteDance-a, Zhang Yiming, zadržava kontrolu nad kompanijom, nova američka kriza oko opstanka TikToka u Americi stavila je Shou Zi Chew-a u prvi plan. Njegovo podrijetlo također je postalo fokus interesa, ističući da je Singapurac sa sjedištem u Singapuru. Rođen i odrastao u Singapuru, pohađao je elitnu školu s jakim kineskim nasljeđem. Njegov otac se bavio građevinarstvom, dok je majka bila knjigovođa. Shou Zi Chew tečno govori engleski i mandarinski jezik. Služeći vojni rok, postao je oficir u Singapurskim oružanim snagama, što je prestižna pozicija. Također je spominjao svoje dragocjeno iskustvo vojne obuke u džunglama Bornea, koje je trajalo dvije i pol godine.

Od Londona do vrha TikTok-a

Nakon Singapura i završenog fakulteta, Shou Zi Chew se odlučio za London gdje je stekao diplomu iz ekonomije na Fakultetu “Collage London“. Sljedeća stanica je bila Harvard i poslovna škola gdje je završio MBA program.

Za karijeru je vjerojatno bilo ključno što je pristao stažirati za Facebook dok je još bio startup. Shou je proveo pet godina u investicijskoj firmi DST, gdje je predvodio tim koji je postao rani investitor u ByteDance 2013.

Također je radio kao investicijski bankar u Goldman Sachs-u dvije godine. Zatim je odigrao veoma važnu ulogu za kineskog giganta Xiaomi. Tu je bio glavni financijski direktor i predsjednik međunarodnog poslovanja.

Bio je na čelu cijelog procesa prelaska u javnu kompaniju 2018. godine.

Prešao je u ByteDance u ožujku 2021. i tako je postao prva osoba koja obavlja funkciju glavnog financijskog direktora. Samo dva mjeseca kasnije, preuzeo je ulogu izvršnog direktora TikTok-a. Nakon iznenadne ostavke svog prethodnika Kevina Mayer-a uslijed pokušaja Trumpove administracije da prisili na prodaju američkih sredstava TikTok-a. Tada ga je u timu dočekalo samo 30 suradnika.

Izazovi za Chew-a ne postoje

Shou Zi Shew trenutno se suočava s jednim od najvećih izazova u svojoj karijeri. Pokazuje svoje pregovaračke, ekonomske i liderske vještine, kako izvještavaju mediji. Postalo je očito da je njegov šarm neodoljiv za sve strane u ovoj kriznoj situaciji za TikTok i kinesko-američke odnose. Posljednjih nekoliko mjeseci svi mediji i sugovornici naglašavaju Shou-ove nastupe koji su izuzetno taktični i šarmantni.

U veljači prošle godine, Shou Zi Chew je postavio svoj TikTok račun @shou.time kako bi s drugima dijelio svoju svakodnevicu. Gotovo godinu dana nakon što je preuzeo upravljanje platformom. Gotovo 18 tisuća pratitelja gospodina Chew-a od tada je moglo pratiti njegove aktivnosti. Uključujući prisustvo na Super Bowlu i NBA utakmicama, susrete s poznatim osobama poput Bill Murray-a te pokušaje plesanja s pjevačicom Ciarom. Trenutačno, račun Shou Zi Chew-a prati gotovo 4 milijuna korisnika.

Putem TikToka, počeo je otkrivati detalje iz privatnog života. U intervjuima je istaknuo svoju ljubav prema golfu i obožavanje Kevina Harta. Bio je sugovornik i Voguea. Njima je otkrio da ima troje djece i da je oženjen Vivian Kao, izvršnom direktoricom investicijske tvrtke. Upoznali su se na Harvardu. Priznao je da svojoj djeci ne dopušta korištenje TikToka jer su premladi.

Tvrdi da TikTok nije prijetnja Americi

Posljednjih dana, Shou Zi Chew obilazi važne medijske kuće u SAD-u kako bi naglasio da TikTok ne predstavlja prijetnju američkim interesima. Prema CBS-u, izvršni direktor TikToka je izjavio:

“Američki podaci TikToka pretpostavlja se čuvaju na serverima Oracle-a”, rekao je. “Pristup tim podacima može kontrolirati samo provjereno osoblje u novoj kompaniji, TikTok U.S. Data Security.”

Dodao je da TikTok planira poslati američke korisničke podatke nezavisnom američkom odboru na pregled.

Također je izravno pozvao korisnike aplikacije u SAD-u da mu pomognu. U videu objavljenom na službenom TikTok profilu, zamolio ih je da podijele svoje misli s zakonodavcima.

U snimku koji je prikupio više od pola milijuna lajkova, Chew je rekao:

“Ovo je ključni trenutak za nas. Ovo bi moglo ugroziti TikTok za 150 milijuna korisnika.”

Izvor: bonitet.com

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno