Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Svjetska banka pesimistična oko globalnog rasta

Svjetska banka je smanjila prognozu globalnog rasta za 2022. godinu za skoro pun postotni bod, sa 4,1 na 3,2 posto, zbog utjecaja ruske invazije na Ukrajinu, izjavio je predsjednik te međunarodne financijske institucije David Malpass, a prenosi Tanjug.
Malpass je rekao na video konferenciji za novinare da Svjetska banka predlaže novi 15-mjesečni program kriznog financiranja od 170 milijardi dolara kao odgovor na dodatne ekonomske potrese zbog rata, pri čemu će oko 50 milijardi dolara ovog financiranja izdvojiti tijekom sljedeća tri mjeseca, prenosi Reuters.
Predsjednik Svjetske banke je naveo da je u novom izvještaju o globalnim ekonomskim izgledima najviše srezana prognoza rasta Europe i Centralne Azije, za čak 4,1 posto, uključujući Ukrajinu, Rusiju i susjedne zemlje. Također su smanjena predviđanja ekonomskog rasta razvijenih i mnogih zemalja u razvoju zbog skoka cijena hrane i energije, koji je uzrokovan poremećajima u opskrbi povezanim sa ratom.

Daviid Melpass 66o godišnji predsjednik Svjetske Banke
Daviid Melpass 66 o godišnji predsjednik Svjetske Banke

Očekuje se da će i Međunarodni monetarni fond objaviti naniže revidiranu prognozu globalnog rasta. “Pripremamo se za nastavak odgovora na krizu, s obzirom na multipliciranje krize. Očekujem da u narednih nekoliko tjedana razgovaram sa našim odborom o novom 15-mjesečnom paketu od oko 170 milijardi dolara za odgovor na krizu u periodu od travnja 2022. do lipnja 2023.”, rekao je Malpass.
Taj program je nastavak korona paketa financiranja Svjetske banke od 160 milijardi dolara. Malpass je istakao da će dio sredstava biti usmjeren za potporu zemljama koje su primile izbjeglice iz Ukrajine, kao i za pomoć u rješavanju problema u zemljama pogođenim nestašicom hrane.
On je najavio da će zemlje članice Svjetske banke i MMF-a ovaj tjedan razgovarati o novoj pomoći za Ukrajinu, te da očekuje da će određeni broj zemalja donatora objaviti konkretne iznose sredstava koje će osigurati.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno