Financa
Digitalni poslovni portal

Tesla propustila zaradu od 300 milijuna dolara na bitcoin-u

Automobilska kompanija Tesla u vlasništvu Elon Musk-a likvidirala je 70% svog Bitcoin portfolia do danas. Ipak, pokazuje oprez prilikom prodaje preostalog udjela. Teslina neodlučnost da zadrži Bitcoin rezultirale su propuštenom prilikom od preko 300 miliona dolara profita.

Kako je Tesla na čelu s Musk-om ulagala u Bitcoin

Teslin početni pohod na Bitcoin počeo je tijekom veljače 2021. Posjećamo, tada je uloženo nevjerojatnih 1,5 milijardi dolara. U to vrijeme, cijena Bitcoina-a je bila oko 36.000 dolara.

Od prvog prijavljenog stanja Bitcoina-a 8. veljače 2021. godine, Teslina cijena dionica je pala za otprilike 40% u odnosu na Bitcoin, konkretno:

TSLA u odnosu na BTC: -40,1%
BTC u odnosu na USD: +7,39%
TSLA u odnosu na USD: -35,7%

Međutim, iznenađujućim prekretom, Tesla je prodala oko 10% svog udjela tijekom ožujka 2021. Zatim, u drugom kvartalu 2022, kompanija je prodala približno 75% svojih Bitcoin rezervi. Kako je istakao izvršni direktor Tesle Elon Musk, ove prodaje su imale za cilj da demonstriraju likvidnost Bitcoina. Drugi motiv je bio ojačati bilancu stanja Tesle tijekom neizvjesnih financijskih perioda.
Da je Tesla zadržao svoju cjelokupnu investiciju u Bitcoin, kompanija je mogla hipotetički ostvariti profit od preko 300 miliona dolara. Ukoliko uzmemo trenutnu vrijednost Bitcoina od otprilike 41.500 dolara.

Bez obzira na to, preostali dio Bitcoina kompanije, koji se procjenjuje na oko 9.720 Bitcoina, ostao je stabilan u posljednjim kvartalima. Odražavajući konzervativniji pristup u onome što trgovci očekuju da će biti bikovska godina za Bitcoin.

Tesla možda neće prodati preostale Bitcoin-e

Zanimljivo je da se prethodna Teslina prodaja bitcoina pojavila u kvartalima izvještavajući o slabijim slobodnim novčanim tokovima. To je novac koji kompanija generira nakon što potroši novac potreban za održavanje ili rast svog poslovanja.

Na primjer, u prvom kvartalu 2021. Teslina prodaja Bitcoina, u vrijednosti od 272 miliona dolara, predstavljala je nevjerovatnih 93% slobodnih novčanih tokova kompanije tokom tog perioda.
Slično, u drugom kvartalu 2022. Teslino smanjenje slobodnih novčanih tokova od 73% poklopilo se sa prodajom Bitcoina.

Jednostavnim riječima, Musk se oslanjao na Bitcoin kako bi ojačao financije tijekom Teslinih težih perioda gotovine. Međutim, možda neće morati koristi istu strategiju sada, s obzirom na Tesline sve veće tokove slobodnog novca tijekom 2023.

U četvrtom kvartalu 2023. godine, na primjer, Teslin slobodni novčani tok bio je 2,1 milijardu dolara. Ovo je doprinijelo cifri od ukupno 4,4 milijarde dolara za godinu, piše kripto.ba.
Brojni analitičari predviđaju porast vrijednosti Bitcoina u 2024. godini. Pripisujući svoj optimizam odobravanju spot bitcoin fondova kojima se trguje na burzi u Sjedinjenim Državama. Optimixam temelje i na očekivanom uticaju predstojećeg događaja prepolovljenja Bitcoina kao ključnim pokretačima njihovih predviđanja.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije