Financa
Digitalni poslovni portal

Tko je bik, a tko medvjed na tržištu kapitala

Na tržištu dionica uobičajeno se susreću pojmovi bik i(li) medvjed, što ukazuje na to kako se tržište dionica ponaša u određenom vremenskom periodu. Za početnike investitore, ovi izrazi su pomalo zbunjujući, ali ih se lako može razumjeti, ukoliko analiziramo stil napada dviju životinja, čiji nazivi se koriste za opis burzovnih trendova. Bikovi potiskuju svoje rogove dok napadaju protivnika, na isti način, kada se tržište uzburkava, kaže se da je to tržište bikova. S druge strane, medvjedi povlače prema dolje, šape za napad na protivnika, isto tako, kada tržište padne, poznato je kao tržište medvjeda. Bikovi i medvjedi odmjeravaju snage svakodnevno na tržištima, pa smo na financa.ba odlučili pojasniti pojedine izraze i utjecaj na tržište. Ulagači i analitičari često koriste različite izraze i čimbenike kao što su globalni ekonomski problemi, financijski učinak poslovnog subjekta, nacionalni ekonomski podaci kako bi opisali određena ekonomska kretanja.

Što je na tržištu medvjed, a što bik

Tržište medvjeda je trend koji označava razdoblje pada vrijednosti dionica, gubitaka, loših rezultata poduzeća. Zašto je iskorišten medvjed da bi opisao tržišnu letargiju? Zato što medvjed napada šapama prema tlu, pa se onda i padajuća tržišta nazivaju tržištem medvjeda. Nasuprot tome, tržište bika predstavlja optimističnu epohu u trgovanju, uzlazni trend u vrijednosti dionica koji je često nošen optimizmom, rastom ekonomije, dobrim vijestima bez šokova kriza i sličnih negativnih događaja. U slučaju da pogledate video iz Pamplone kad ljudi bježe pred bikovima, primijetit ćete da bik pri napadu spusti glavu i kada dohvati kakvog nesretnika, podiže rogove i obično ga čak uspije baciti visoko. Zbog ovog stila napada, uzlazna tržišta su tržišta bika jer se cijene dionica kreću prema gore.

Tržište bika vs tržište medvjeda ilustracija (financa.ba)
Tržište bika vs tržište medvjeda ilustracija (financa.ba)

Kakvi su trendovi u bika, a kakvi u medvjeda

Ukoliko mislite da će tržište dionica nastaviti s rastom i u budućnosti jer mislite da će, unatoč poteškoćama, gospodarstvo nastaviti sa stabilnim rastom, da će rasti prihodi građana, pa tako i poduzeća, onda je vrijeme za ulaganje u dionice. Na tržištu bikova investitori zauzimaju dugu poziciju, tj. kupuju dionice, tako da kada cijene narastu iznad kupovne cijene, investitor ostvaruje dobit. Kada dominira tržište bika gospodarstvo raste.

Ako smatrate da je oporavak i dalje previše slab i da brojne poteškoće na globalnoj i domaćoj razini neće djelovati pozitivno na makroekonomske pokazatelje, a da je vrijednost poduzeća precijenjene, a cijene dionica preskupe, onda ste medvjed. Kada vlada tržište medvjeda investitori zauzimaju kratku poziciju, tj. prodaju dionice, kako bi sanirali gubitak. Naravno, ukoliko se stigne prodati dionica prije nego što padne ispod cijene za koju je kupljena, investitor je preduhitrio gubitak, a umanjen mu je profit.

Ukoliko želite profitirati od tržišta bika, jako je bitno prepoznati pozitivan trend što prije, kako biste kupili dionice još jeftinije, te ćete uspjeti napraviti veću razliku i kasnije ih prodati skuplje. No, taj moment nije jednostavno prepoznati, niti je jednostavno prepoznati kada će se tržište okrenuti u drugom smjeru i tada prodati.

Kada burzom dominiraju bikovi, gospodarstvo raste, dok, ako tržištem dominiraju medvjedi, gospodarstvo je u recesiji.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije