Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tri stvari koje rade uspješni mentori

Organizacije napreduju kada ljudi dijele svoje znanje i iskustva. To znači da uvijek trebate biti u potrazi za ljudima koji znaju stvari koje vi ne znate (i znaju kako raditi ono što vi ne znate) kako biste mogli zatražiti njihovu pomoć. To također znači da biste i vi trebali biti dostupni drugima kao mentor ako vas zatraže.

Međutim, ako nekoga mentorirate, morate imati na umu tri ključne stvari koje trebate činiti kako bi taj odnos bio uspješan, savjetuje za Fast Company Art Markman, profesor psihologije i marketinga na Sveučilištu Austin u Teksasu, piše tockanai.hr

Promatrajte i propitkujte

Kad nekoga podučavate, važno ga je dobro upoznati. Uostalom, kada pokušavate pomoći nekome drugome da postigne svoje ciljeve, ključno je znati koje su snage i slabosti te osobe i što želi postići u budućnosti.

Da biste došli do tih informacija, potrebno je malo truda s vaše strane. Kada radite sa štićenikom, nađite malo vremena da ga promatrate u njegovom izvornom okruženju. Idite s njime na sastanke. Pratite njegove radne navike i kako se predstavlja drugima. Možete naučiti puno o ljudima ako ih strpljivo promatrate.

Također, postavljajte pitanja. Saznajte koji su ciljevi vašeg štićenika. Razgovarajte o tome što vidi kao svoje uspjehe i izazove. Postavljajte puno pitanja o tome zašto radi stvari tako kako ih rade. Odgovori na ova pitanja dat će vam smjernice o tome koje biste mu informacije i savjete trebali dati.

Nemojte samo pričati – pokažite, budite trener

Kod mentorstva uvijek postoji opasnost da nastojanje da svoju mudrost, iskustvo i znanje podijelmo sa štićenikom preraste u dociranje. Ali najbolje je ako se postavite kao trener, a ne kao savjetnik. Ako ste se ikada bavili nekim sportom, znate da trener ima dvije ključne uloge: mora pomoći igračima da usavrše svoje vještine i mora im objasniti strategiju uspjeha u situacijama u igri.

Kada trener podučava neku vještinu, nije dovoljno samo opisati tu vještinu, jer u konačnici, igrač tu vještinu mora izvesti. Slična je situacija kada pokušavate utjecati na postupke štićenika. Dakle, trebate mu dati priliku da u praksi iskuša ono čemu ga učite, a ne da samo sluša vaše mudre riječi. Ako podučavate nekoga u prodaji, onda predložite neke strategije i dopustite svom štićeniku da vježba s vama. Dajte mu priliku da pogriješi u sigurnom okruženju prije nego što mu se to desi u stvarnim uvjetima.

Odaberite odgovarajuću vrstu savjeta

Svakako, bit će trenutaka kada ćete svog štićenika savjetovati. No, ima mnogo različitih vrsta savjeta. Možda ćete saslušati problem s kojim se susreće i predložiti što biste vi učinili u toj situaciji. Možete savjetovati za ili protiv određene opcije ili dati štićeniku preporuku kako da donose neku odluku. Također, možete sagledati situaciju iz nekog kuta koji vaš štićenik nije uzeo u obzir.

Istraživanja pokazuju da je informacija najbolji savjet. Sjajan način da pomognete svom štićeniku je da mu prenesete informacije koje ne zna. Takav savjet širi njegove vidike i pruža mu priliku da razmotri čimbenike kojih do tada nije bio svjestan.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno