Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

New York zabranjuje nove pogone za rudarenje kriptovaluta

Američka savezna država New York ovoga je tjedna, iz drugog pokušaja, dobila zakon kojim se ograničava širenje poslovanja u domeni rudarenja kriptovaluta. Tamošnji je senat izglasao dvogodišnji moratorij na pokretanje novih postrojenja za rudarenje, i to onih koja koriste energetki intenzivnu metodu potvrde transakcija na blockchainu, proof of work (POW) – dakle, zabrana je usmjerena primarno prema bitcoinu i ethereumu.

To bi značilo da će u narednom razdoblju na području te savezne države biti zabranjeno pokrenuti novi rudarski pogon, tj. za njih se više neće izdavati nove dozvole, koje su tamo obvezne za obavljanje takve djelatnosti, piše bug.

Ekološko rudarenje je OK

Sve ovo čini se u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova, pa vladajući najavljuju da će tijekom dvije godine pratiti koji je bio učinak ove mjere na okoliš. Isto tako, bit će dozvoljeno pokretati nova postrojenja za POW rudarenje ako ona nisu pokretana fosilnim gorivima. Postojeći kriptorudari za sada nemaju razloga za brigu, moći će u New Yorku nastaviti raditi kao i do sada, a oni kojima postojeća licenca istječe također će je moći obnoviti.

Savezna država New York već duže vrijeme je prepoznata kao pogodno mjesto za smještanje rudarskih rigova, jer ima relativno jeftinu energiju, primarno iz obnovljivih izvora (hidrocentrala u ovom slučaju), a i klima je u prosjeku hladnija nego u većini ostatka SAD-a, pa je ovakva postrojenja lakše i hladiti.

Neki smatraju da će se za ovim primjerom, i zabranom “fosilnog” rudarenja, povesti još neke savezne države, što bi moglo imati pozitivan utjecaj na emisije ugljikovog dioksida. S vrha federalne vlasti, iz Bijele kuće, također stižu najave da bi se nešto po tom pitanju moglo učiniti i na razini SAD-a.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno