Financa
Digitalni poslovni portal

Gotovina za hitne slučajeve: Evo koliko novca uvijek treba imati kod kuće

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu.

Za hitne slučajeve ne biste kod kuće trebali imati samo važne prehrambene proizvode, nego i nešto gotovog novca. Postoji preporuka za točan iznos po kućanstvu.

Njemački ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) kreirao je listu za 10-dnevnu hitnu opskrbu koju bi svaki građanin trebao imati kod kuće u slučaju kriznih situacija, piše poslovni.hr

Novac čuvajte u sefu

Opskrba za hitne slučajeve uključuje svakodnevne namirnice poput vode ili riže, ali i lijekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da trebate imati “dovoljnu količinu gotovine kod kuće”, ali ne navodi točan iznos.

Austrijske vlasti preporučuju “500 eura po kućanstvu u malim novčanicama”. Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod madraca ili knjiga, piše Fenix-magazin.

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište.

Imajte na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitne. Važnost gotovog novca pokazala se kada je u cijeloj Njemačkoj došlo do problema u kartičnom plaćanju.

Kupci nisu mogli platiti karticom u trgovinama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti riješen.

Zaliha novca u ratno vrijeme? Mnogi korisnici Facebooka imaju jasno mišljenje

Mnogi korisnici pišu na Facebooku da imaju financijsku pričuvu kod kuće. “Uvijek i apsolutno isključivo plaćam gotovinom na blagajni”, piše jedan korisnik. Druga korisnica dodaje da za takvu mjeru nema nikakve financijske rezerve. “Ne mogu ostaviti novac od svoje male mirovine”.

Jedan korisnik komentira: “Nakon dvije godine korone i užasnog povećanja cijena energije, postoje ljudi koji nemaju 500 eura na raspolaganju”. Drugi korisnik navodi da kad plati račune i kupi namirnice ne ostane mu ništa ni na banci, ni u gotovini.

Rasprava o zalihama gotovine za hitne slučajeve još jednom jasno pokazuje koliko je današnja situacija stresna za mnoge potrošače u Njemačkoj.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije