Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tvrtka Novo Nordisk po vrijednosti nadmašila Teslu i Visu

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk postaje sve značajnija burzovna zvijezda na globalnoj razini. Po vrijednosti je nadmašila i Teslu. Kako prenosi Reuters, tržišna kapitalizacija Novo Nordiska dosegnula je 566 milijardi dolara. Time je taj farmaceut postao vrjedniji od američkog proizvođača električnih automobila koji na burzi vrijedi 562,2 milijarde dolara. Nadmašili su i kompaniju  Visa čija je tržišna kapitalizacija 563,4 milijarde dolara.

Skok za dvije pozicije

Novo Nordisk time je zauzeo 12. poziciju na ljestvici najvrjednijih svjetskih kompanija. Time su napredovali za dvije pozicije. Takav rezultat posljedica je skoka cijene dionice danske kompanije za 8%, na novu rekordnu razinu od 916 danskih kruna (904 eura). Naime, investitore je oduševila vijest da novi lijek za smanjenje tjelesne težine pokazuje odlične rezultate u prvoj fazi kliničkih ispitivanja.

Prema tvrdnjama kompanije, lijek u obliku tableta pod nazivom amycretin omogućio je smanjenje tjelesne težine za više od 13 posto nakon 12 tjedana primjene. To je znatan napredak u odnosu na Wegovy, lijek Novo Nordiska za kojim je globalno tržište ‘poludjelo‘. Wegovy je u kliničkim ispitivanjima pokazao da omogućuje gubitak šest posto kilograma nakon 12 tjedana primjene, a 15 posto nakon 68 tjedana.

Koliki je uspjeh polučio Wegovy pokazuje i podatak da je vrijednost dionica Novo Nordiska skočila za tri puta od lipnja 2021. kada je Wegovy došao u američke ljekarne. – Novo Nordisk jasno je pokazao da će amycretin molekula oblikovati temelj za brzo rastući niz lijekova ove kompanije – napisao je u bilješci klijentima Seamus Fernandez, analitičar tvrtke Guggenheim.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno