Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Umjetna inteligencija na tržište rada djeluje poput tsunamija

Umjetna inteligencija ima utjecaj na globalno tržište rada “poput tsunamija”, rekla je u ponedjeljak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Umjetna inteligencija će vjerojatno utjecati na 60% poslova u razvijenim gospodarstvima i 40% poslova širom svijeta u naredne dvije godine.

“Imamo vrlo malo vremena da pripremimo ljude i tvrtke”. Rekla je to Georgieva na događaju kojeg je organizirao Švicarski institut za međunarodne studije, povezan sa Sveučilištem u Zürichu, prenosi Poslovni Puls.

“To bi moglo donijeti ogroman porast produktivnosti ako budemo dobro upravljali. Ali također može dovesti do više dezinformacija i, naravno, više nejednakosti u našem društvu”. Georgieva je rekla kako je svjetsko gospodarstvo postalo sklonije šokovima u posljednjih nekoliko godina. Navela je globalnu pandemiju 2020. godine, kao i rat u Ukrajini.

Iako je očekivala više šokova, osobito zbog klimatske krize, izjavila je kako je svjetsko gospodarstvo ostalo izuzetno otporno.

“Nismo u globalnoj recesiji,” rekla je Georgieva, koju su prosvjednici prekidali tražeći akciju protiv klimatskih promjena i rješavanje duga zemalja u razvoju. “Prošle godine su postojali strahovi da će većina gospodarstava skliznuti u recesiju, što se nije dogodilo,” rekla je.Inflacija koja nas je pogodila vrlo snažno je u padu, gotovo svugdje.”

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno