Financa
Digitalni poslovni portal

11 pitanja koja biste trebali postaviti kandidatima za posao

Tipična pitanja za intervju poput 'Zašto bismo vas trebali zaposliti?' moraju se odbaciti u korist ovih bihevioralnih pitanja.

Kadrovski menadžeri provode bezbroj sati postavljajući pogrešna pitanja na intervjuima. Mnogi od tih intervjua završe kao ponude za posao radnicima.

Tipična pitanja za intervju kao što je “Zašto bismo vas trebali zaposliti” moraju se odbaciti u korist pitanja bihevioralnih pitanja koja će eliminirati nejasnoće i doći do korijena odgovora koje menadžeri traže.

To je zato što bihevioralno intervjuiranje ukazuje na prošli učinak kao najbolji prediktor budućeg učinka. U biti, ako postavljate bihevioralna pitanja, više ne postavljate hipotetička pitanja, već postavljate pitanja na koja se mora odgovoriti na temelju činjenica, piše Inc.

Razlika: umjesto da pita kandidata kako bi se ponašao u određenoj situaciji, kadrovski menadžer ili anketar tražit će od kandidata za posao da opiše kako se ponašao u takvoj situaciji.

Ispitivač ispituje i ispipava, pita za detalje i neće dopustiti kandidatu za posao da teoretizira ili generalizira.

To kadrovskim menadžerima daje jasnu prednost; kandidati možda neće dobiti priliku da isporuče pripremljene priče ili skriptirane odgovore.

11 pitanja koja treba postaviti

Ako vaša kompanija cijeni radnike koji su poduzetničke prirode, preuzimaju inicijativu i imaju „ja to mogu“ stav, evo 11 bihevioralnih pitanja za intervjue koja mogu izvući razotkrivajuće odgovore i navesti vas na put pronalaska pravih zaposlenika.

 1. Recite nam nešto o ideji koju ste pokrenuli, a koja je uključivala suradnju s vašim kolegama koja je unaprijedila poslovanje.
 2. Kada ste imali dodatnog vremena na raspolaganju na svom posljednjem poslu, opišite načine koje ste pronašli da svoj posao napravite učinkovitijim.
 3. Ponekad se od vas može tražiti da učinite mnogo stvari odjednom. Recite mi kako biste odlučili što je najvažnije i zašto.
 4. Recite mi nešto o vremenu kada ste identificirali problem u radnom procesu i koje ste korake poduzeli da riješite problem?
 5. Koje ste procese ili tehnike naučili kako biste olakšali posao ili bili učinkovitiji? Kakav je bio vaš proces otkrivanja i kako ste implementirali svoju ideju?
 6. Navedite mi primjer nove ideje koju ste predložili svom menadžeru u posljednjih šest mjeseci. Opišite korake koje ste poduzeli za provedbu svoje ideje.
 7. Ispričajte mi o trenutku kada ste išli iznad očekivanja svog menadžera kako biste završili posao.
 8. Recite mi o trenutku kada ste identificirali novi, neobičan ili drugačiji pristup rješavanju problema ili zadatka.
 9. Opišite projekt ili ideju (ne nužno vlastitu) koja je provedena ili uspješno provedena prije svega zahvaljujući vašim naporima.
 10. Kako reagirate kada ste suočeni s brojnim preprekama dok pokušavate postići cilj? Kako svladavate prepreke?
 11. Svi imaju dobre i loše dane na poslu. Uzmite si vremena i sjetite se stvarno dobrog dana koji ste imali i recite mi zašto je to bio dobar dan.

Kada uzmete u obzir odgovore koje biste trebali tražiti pri odgovaranju na ova pitanja, procjenjujete nekoliko čimbenika: Što motivira vašeg kandidata? Koje je radno okruženje koje on ili ona smatra najprikladnijim za visoke performanse? Je li radno okruženje u skladu s potrebama vašeg kandidata za posao da preuzme inicijativu i bude samopokretač?

Uglavnom, želite slušati one motivacijske znakove koji vam govore da kandidat za posao treba pomoći drugima, stvoriti nešto, nešto završiti, učiniti sve što je potrebno za uspjeh i učiniti tim boljim.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije