Nedjelja, 19 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

2000 godina star kineski način razmišljanja ‘wu wei’ može vas učiniti uspješnijim

2000 godina star kineski koncept nazvan “wu wei“, što u prijevodu znači “ne-djelovanje” ili “djelovanje bez napora“, može nam pomoći da živimo uravnoteženije, ispunjenije i uspješnije živote.

Wu wei ne zahtijeva gotovo nikakav napor

Ovo NE znači da biste trebali samo sjediti i zabušavati.

Wu wei je dopuštanje stvarima da se dogode prirodno i otpuštanje potrebe za kontrolom. Naglašava poduzimanje radnji kada je to potrebno, ali ne opterećivanje sebe pretjeranim naporom i napetošću.

Implementirati wu wei u svoju praksu može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe, pokazala su istraživanja. U isto vrijeme, povećava zadovoljstvo i opću dobrobit.

Evo kako da wu wei postane dio vaše dnevne rutine:

1. Prihvatite stvari onakvima kakve jesu – wu wei

Recimo da priređujete veliku zabavu. Umjesto opsjednutosti svakim detaljem, prakticiranje wu wei -ja znači razumijevanje da stvari možda neće ići točno onako kako je planirano.

Slično tome, ako niste dobili promaknuće na poslu koje ste očekivali, shvatite da je to normalan dio vašeg puta u karijeri. Recite sebi: “Ne mogu kontrolirati sve, ali mogu izvući najbolje iz svega što se dogodi.

Kada se suočite s izazovom, zapitajte se imate li potpunu kontrolu nad ishodom. Ako ne, pomirite se s tim i krenite dalje.

2. Prihvatite nesavršenost

Dopustite stvarima da se odvijaju na svoj prirodan način, bez forsiranja ishoda. Znajte da nikada ništa nije savršeno.

Ako učite novi jezik ili prvi put svirate instrument, pripremite se na pogreške. Naučit ćete od njih.

Dopustite si malo milosti. Ako se uhvatite da se fiksirate samo na stvari koje pođu po zlu, stanite i recite: “Zašto bih se mučio da postignem nemoguće? Odabirem biti fleksibilan i ljubazan prema sebi.

3. Implementirajte mindfulness

Mindfulness (pozornost, pomnost) znači biti svjestan svojih misli i osjećaja bez prosuđivanja.

Obratite pažnju na sve male detalje oko sebe. Kakav je osjećaj sunca na vašoj koži? Slušajte zvukove prirode, poput ptica i šuštanja lišća, ili promatrajte oblike i boje cvijeća.

Wu wei dolazi puno lakše kada obratite pažnju na ono što se događa u sadašnjem trenutku, na prijateljski i znatiželjan način.

Lao Tzu, drevni kineski filozof i utemeljitelj taoizma, jednom je rekao: “Ako ste depresivni, živite u prošlosti. Ako ste zabrinuti, živite u budućnosti. Ako ste u miru, živite u sadašnjosti.

Izvor: CNBC; Prijevod i prilagodba: financa.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno