Petak, 29 ožujka, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

2022: godina šokantnog rasta kamatnih stopa

Nakon snažnog rasta od sredine listopada, burze su ponovno pale. S&P 500, indeks američkih dionica, oslabio je 5% od 14. prosinca, kada je Fed povećao kamatne stope za pola postotnog boda. Jerome Powell, njezin predsjednik, rekao je da kreatori politike ne planiraju početi snižavati stope dok ne budu uvjereni da se inflacija spušta na 2%. “Povijesni zapisi snažno upozoravaju protiv preuranjenog labavljenja politike“, izjavio je. 2022. godina je, makroekonomski govoreći, godina inflacije i šokantnog rasta kamatnih stopa.

Kraj ere jeftinog novca izazvao je dramu na tržištima 2022. Ulagači se nadaju da će kaos uskoro biti gotov i da bi do smanjenja stopa moglo doći već sredinom 2023. Međutim, upozorenje gospodina Powella zvuči kao pokušaj da se uvjeri da je taj optimizam neosnovan.

Ne bi bilo prvi put. Tržišta su se srušila nakon većine sastanaka Fed-a ove godine, budući da su ulagači bili potreseni oštrim tonom g. Powella. U svakom od pet najgorih tjedana za američke dionice u 2022., dionice su pale za oko 5%. Sve su se dogodile neposredno prije ili nakon sastanka Fed-a. Dok se inflacija, prvo pokrenuta fiskalnim poticajima, pokazala manjom nego što se očekivalo, središnja banka koja je bila sve oštrija,  odmjerila  čudovišne stope rasta iako su se ulagači nadali da bi mogla popustiti. Kad je tržište dionica u Americi doseglo vrhunac 3. siječnja, tržišta obveznica računala su da će gornja granica Fed-ove kamatne stope od 0,25% porasti za samo 0,75 postotnih bodova do kraja godine. U stvarnosti sada iznose 4,5%.

Učinci rasta kamatnih stopa

Žestoko pooštravanje monetarne politike bilo je okidač za veći dio turbulencija koje su potresle financije 2022. Pad cijena dionica tehnoloških kompanija bio je toliko silovit da je Meta dva puta izgubila više od četvrtine svoje vrijednosti u jednom danu trgovanja. Neuspjeh na tržištima obveznica bio je toliko ekstreman da su korporativna izdavanja i tržišta zajmova zanijemila u proljeće.

Britanski mirovinski fondovi doživjeli su previranja u jesen, a kolaps kriptovaluta otkrio je ono što američke vlasti nazivaju “masovnom višegodišnjom prijevarom” na ftx -u, burzi, koju je počinio Sam Bankman-Fried, bivše čudesno dijete.

20. prosinca Bank of Japan uzburkala je tržišta modificiranjem svoje politikeo graničavanja dugoročnih kamatnih stopa. Svaki je slučaj imao svoje posebnosti, ali svi su razotkriveni kada je era besplatnog novca naglo završila.

Očekivanja za 2023 godinu

Hoće li stvari biti mirnije 2023.? Kamatne stope više su u većem dijelu bogatog svijeta nego što su bile više od 15 godina, pa se može činiti da je velik dio kamatnog šoka već prošlost. Čini se da inflacija jenjava, barem u Americi. Iako se mnoge zemlje u Europi još uvijek bore s visokim troškovima energije, čini se da su i tamo poskupljenja usporila. Možda je prilagodba, iako bolna, uvelike obavljena.

Takvo razmišljanje moglo bi se pokazati pogrešnim. Za početak, ostaje jaz između onoga što Fed kaže da će učiniti i onoga što ulagači očekuju od njega. Središnja banka računa da će možda morati podići kamatne stope iznad 5% 2023. i zadržati ih. To nije u skladu s očekivanjima investitora. Unatoč upozorenjima gospodina Powella, oni se klade na “plići vrhunac” i nastavljaju misliti da bi prvo smanjenje stope moglo doći već tijekom ljeta.

Ukratko, kreatori politika i investitori još uvijek se razlikuju oko najvažnijih pitanja. Koliko će inflacija biti ljepljiva? Na kojoj će razini stope biti maksimalne? I kada će središnji bankari početi popuštati?

Još jedan izvor neizvjesnosti je hoće li Amerika ući u recesiju i, ako hoće, kada. Fed smatra da bi mogla biti pošteđena, projicirajući spori rast od 0,4-1% u 2023. i inflaciju od oko 2,9-3,5%. Ako dođe do recesije, investitori neće biti spremni: analitičari kažu da bi profit mogao porasti za 7,6% u 2023., znatno iznad nominalnog bdp -a .

Upitno je je li se cijena različitih vrsta imovine korigirala kao rezultat rasta kamatnih stopa

Na kraju, učinci šoka rasta kamatnih stopa još uvijek se probijaju do cijena imovine. Do sada su se prilagodila samo najbrža i najtrzavija tržišta imovine, poput dionica, obveznica i kriptovaluta. Te poteze još uvijek probavljaju financijske institucije. Samo su velike tvrtke koje se bave kriptovalutama  bile u stvarnoj opasnosti, s nekim platformama za kreditiranje, burzama i hedge fondovima koji su propali.

Međutim, šok kamatnih stopa mogao bi otkriti pukotine drugdje u financijskom sustavu. I još boli dolazi. Cijene se tek trebaju prilagoditi na tržištima koja sporije “validiraju” imovinu, poput privatnog kapitala i nekretnina.

Šok rasta kamatnih stopa dominirao je financijskim tržištima 2022. Nije ni čudo da ulagači žele da tome dođe kraj. Ipak, velike rasprave o inflaciji i kamatnim stopama ostaju neriješene; nade ulagača u rast i dobit izgledaju previše ružičasto; a učinci povećanja stopa tek se moraju “probiti” do svih kutova financijskog sustava. Što god investitori odlučili vjerovati, kaos 2022. mogao bi ih pratiti i u novoj godini.

Prijevod i prilagodba teksta objavljenog u listu: The Economist

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno