Financa
Digitalni poslovni portal

3 važne razlike između menadžera i lidera

Biti menadžer (manager) i vođa (leader) u isto vrijeme je održiv koncept. Ali trebamo zapamtiti: samo zato što je netko fenomenalan vođa, ne jamči nužno da će ta osoba biti i izniman menadžer, i obrnuto. Dakle, koje su glavne razlike između te dvije uloge?

1.Lider inovira, dok menadžer organizira

Lider dolazi s novim idejama i pokreće pomak organizacije ili prijelaz u fazu naprednog razmišljanja. Vođa uvijek ima oči uprte u horizont, razvijajući nove tehnike i strategije za organizaciju. Vođa ima ogromno znanje o svim trenutnim trendovima, napretcima i skupovima vještina – i ima jasnu svrhu i viziju. Nasuprot tome, menadžer je netko tko općenito održava samo ono što je već uspostavljeno. Menadžer mora paziti na krajnji rezultat dok kontrolira zaposlenike i tijek rada u organizaciji i sprječava svaki kaos, piše simplilearn.

U svojoj knjizi The Wall Street Journal Essential Guide to Management: Lasting Lessons from the Best Leadership Minds of Our Time, Alan Murray navodi da je menadžer netko tko “uspostavlja odgovarajuće ciljeve i mjerila, te analizira, ocjenjuje i tumači učinak”. Menadžeri razumiju ljude s kojima rade i znaju koja je osoba najbolja za određeni zadatak.

2.Menadžer se oslanja na kontrolu, dok vođa potiče povjerenje

Vođa je osoba koja tjera zaposlenike da daju sve od sebe i zna postaviti odgovarajući tempo. Menadžeri, s druge strane, prema opisu posla moraju uspostaviti kontrolu nad zaposlenicima, što im, zauzvrat, pomaže da razviju svoje resurse kako bi dali najbolje od sebe. Stoga menadžeri moraju dobro razumjeti svoje podređene kako bi učinkovito obavljali svoj posao.

3.Vođa postavlja pitanja “što” i “zašto”, dok menadžer više naginje pitanjima “kako” i “kada”

Kako bi mogli opravdati svoju ulogu vođe, neki mogu dovesti u pitanje i osporavati autoritet za izmjenu ili čak poništavanje odluka koje možda nemaju na umu najbolje interese tima. Dobro vodstvo zahtijeva mnogo dobre prosudbe, posebno kada je u pitanju sposobnost da se suprotstavi višem rukovodstvu oko točke zabrinutosti ili ako postoji aspekt koji treba poboljšati. Ako tvrtka prođe kroz težak period, lider će biti onaj koji će ustati i postaviti pitanje: “Što smo naučili iz ovoga?”

Menadžeri, međutim, nisu nužno dužni procjenjivati ​​i analizirati neuspjehe. Njihov opis posla naglašava postavljanje pitanja “kako” i “kada”, što im obično pomaže da budu sigurni da su planovi ispravno izvršeni. Oni su skloni prihvatiti status quo točno onakav kakav jest i često ga ne pokušavaju promijeniti.

NAPOMENA: Najbolji menadžeri su u isto vrijeme i lideri!

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije