Subota, 5 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rekordna inflacija tjera Britance na štednju

Rekordan rast troškova života, na koji je uticala inflacija, pretvorio je Ujedinjeno Kraljevstvo iz nacije potrošača u naciju štediša, pokazuje istraživanje.

Burno razdoblje promjena cijena promijenilo je odnos domaćinstava prema svom novcu. Potrošnja je smanjena više od pada prihoda, objavila je zaklada Resolution rezultate svoje studije.

Izgleda da će podaci objavljeni sljedeći tjedan pokazati da se inflacija vraća blizu ciljane razine od dva posto. Nakon trogodišnjeg visokog rasta zbog kojega su kućanstva manje trošila i više štedjela, objavila je zaklada.

Kako se očekuje da će prema indeksu potrošačkih cijena (CPI) inflacija u travnju biti blizu ciljane razine narodne Bank of England. Zaklada je istraživala kako je inflacijski pritisak utjecao na životni standard, ponašanje potrošača i financije.

CPI je u listopadu 2022. godine dosegnuo visoku razinu od 11,1 posto, a od ožujka 2021. su cijene ukupno porasle za 22 posto. U 12 mjeseci do ožujka 2024. godine CPI je porastao za 3,2 posto. Ovo je ispod 3,4-postotnog povećanja u jednakom razdoblju do veljače.

Desetgodišnja inflacija skupila se u tri godine

Ujedinjeno Kraljevstvo je “normalnu” inflaciju koja bi trajala dulje od desetljeća pregrmjelo u samo tri godine, prenosi HRT. Troškovi osnovnih potrepština porasli su posebno brzo pa su se siromašnija kućanstva našla u središtu krize. Veći im udio zarade odlazi upravo na te troškove, kažu autori istraživanja. Kućanstva su općenito naglo smanjila potrošnju tijekom krize troškova života.

Nagli porast inflacije smanjio je vrijednost zarade. Već je neposredno prije pandemije koronavirusa u četvrtom tromjesečju 2019. godine stvarni raspoloživi dohodak kućanstva po osobi pao za 1,1 posto (ili 280 funti, odnosno 354 dolara godišnje). Stvarna je potrošnja po osobi pala mnogo više, za 4,7 posto ili 1.200 funti godišnje.

U posljednja tri mjeseca 2023. obitelji su uštedjele šest posto svojih raspoloživih prihoda. Ovo je najveća stopa izvan pandemije u razdoblju duljem od 30 godina, prema istraživanju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno