Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

UIO BiH narednih godina očekuje značajan rast prihoda od poreza

Narednih godina se očekuje rast indirektnih poreza, i to najviše zahvaljujući porezu na dodatu vrijednost (PDV). Vlastite procjene podjelila je s javnosti Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Kako se navodi u izvješću UIO BiH, projektirana stopa rasta neto prihoda od indirektnih poreza u BiH za narednu godinu je 3,6 posto. Za 2026. godinu se očekuje rast od 4 posto i isto toliko za 2027. godinu.

“Najveći generator godišnjeg apsolutnog rasta prihoda od indirektnih poreza u navedenom periodu je PDV. S obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima, te planiranim stabilnim stopama rasta u skladu s projektovanim stopama rasta potrošnje”, piše u ovom izvješću.

Ističe se da su projektirane stope rasta prihoda od PDV-a za narednu godinu 3,6 posto. Za 2026. godinu se očekuje 4 posto, te isto toliko za 2027. godinu.

U nominalnom iznosu za taj srednjoročni period predviđen je rast prihoda od 6,36 milijardi KM. Toliko je projektirano i za 2025. godinu. 6,88 milijardi KM se predviđa u 2027. godini. Projekcija prihoda u ovom srednjoročnom periodu zasnovana je na projektiranim relevantnim makroekonomskim pokazateljima. Osim toga, bazirana je na povijesnoj sezonskoj shemi naplate i projekcijama pojedinih kategorija prihoda za ovu godinu“. Pojašnjavaju projekcije iz Odjela za makroekonomsku analizu pri Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Kazali su da važan faktor ostvarenja projekcija u ovom periodu predstavlja i nepromijenjena politika akciza na duhan i derivate nafte. Također, kontinuirana borba protiv crnog tržišta cigareta i duhana u BiH.

U naredne tri godine očekuje se stabilizacija političke situacije u svijetu. Također i robnih burzi i cijena na svjetskom tržištu. Očekuje se oporavak i rast ekonomije, dohotka i potrošnje u skladu s makroekonomskim projekcijama.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH, projekcija

Ekonomista Admir Čavalić smatra da će rast plaća prije svega i rast cijena povećati i prihode od poreza. “Pogotovo će se to osjetiti tamo gdje imamo znatno učešće radne snage. Odnosno u radno intenzivnim djelatnostima u odnosu na kapitalne djelatnosti. To se dešava i očekuje i vjerojatno na osnovu toga UIO BiH radi projekcije. Ipak, ja sam skeptičan po pitanju bilo kakvih projekcija. Globalna dešavanja za mjesec-dva mogu poremetiti sve predikcije i promijeniti odnose. Značajnija globalna recesija ili znatno usporavanje ekonomije EU bi automatski poremetilo te prognoze Uprave za indirektno oporezivanje BiH“, naveo je Čavalić, prenose Nezavisne.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno