Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Fiat Grande Panda se vraća: U Kragujevcu počinje proizvodnja novog modela

Fiat se vraća proizvodnji automobila u Srbiji, gdje će Stellantis pokrenuti proizvodnju Pande u nekadašnjim Zastavinim pogonima.

Fiat Grande Panda, novi električni model koji predstavlja moderniziranu verziju legendarne Pande, trebao bi koštati ispod 24.000 eura za hibridnu verziju i do 26.000 eura za potpuno električnu. Ovaj model, kao prvi u nizu nasljednika klasičnog Fiata, započeo je probnu proizvodnju u Kragujevcu, gdje je ovog tjedna održana ceremonija pokretanja.

Tradicija se nastavlja

Srbijanski grad, nekad centar jugoslavenske autoindustrije i sjedište Zastave, sada ima modernu tvornicu automobila pod vlasništvom Stellantisa. Tu će se proizvoditi nova električna Panda. Tvornica je prošla proces prilagodbe vrijedan 190 milijuna eura, uz državnu subvenciju od 48 milijuna eura. S trenutačnim brojem od oko tisuću radnika na automatiziranim linijama, taj broj bi mogao rasti s početkom serijske proizvodnje. Tvornica će doprinositi oko 0,5% BDP-a Srbije do 2025. godine.

Fiat Grande Panda iz Kragujevca bit će isprva dostupan samo kao električni model. Kasnije očekuje i proizvodnja hibridne verzije. Ovaj će model biti dostupan na tržištima Europe, Bliskog istoka i Afrike. U Srbiji su najavljene dodatne subvencije od 7.000 eura za kupce, što bi moglo značiti cijenu od oko 18.000 eura za domaći tržište. Serijska proizvodnja započet će na jesen kako piše Autonet.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno