Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U prvih pola godine iz BiH izvezeno pola milijarde KM hrane

U vanjskotrgovinskoj razmjeni u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH u šest mjeseci ostvaren je deficit od 1,86 milijardi KM, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz BiH u prvih šest mjeseci iznosio je 550 milijuna KM. Ovo je više za 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvoz je iznosio 2,4 milijarde KM, što je više za 9,5 posto u odnosu na prvo polugodište lani. Među zemljama članicama EU-a u koje se najviše izvoze poljoprivredno-prehrambeni proizvodi iz BiH su Hrvatska sa 113 milijuna KM ili 20,5 posto ukupnog izvoza ovog sektora. Slijedi Slovenija s 30,4 milijuna KM, Njemačka s 20,1 milijun KM, Italija s 15,6 milijuna KM te Austrija s 14 milijuna KM.

Od siječnja do lipnja, kada su zemlje EU-a u pitanju, najviše se uvozilo iz Hrvatske – 432 milijuna KM ili 17,9 posto ukupnog uvoza ovog sektora. Slijedi Slovenija sa 172 milijuna KM, Italija sa 153 milijuna KM, Mađarska sa 149 milijuna KM i Njemačka sa 146 milijuna KM.

Kada je riječ o zemljama CEFTA-e, u analizi je navedeno da je u prvih šest mjeseci najveći izvoz zabilježen u Srbiju – 110 milijuna KM ili 20 posto ukupnog izvoza iz BiH. Zatim slijedi Crna Gora sa 69,1 milijun KM, Sjevernu Makedoniju – 40,6 milijuna KM te Albaniju – 3,3 milijuna KM. U promatranom razdoblju od zemalja CEFTA-e najviše poljoprivredno-prehrambenih proizvoda uvozilo se iz Srbije – 615 milijuna KM ili 25,5 posto ukupnog uvoza ovih proizvoda. Na drugom mjestu je Sjeverna Makedonija – 36,6 milijuna KM, Albanije – 20,4 milijuna KM, Crna Gora s 12,6 milijuna KM. –

Iako u deficitu od 1,9 milijuna KM, najslabiji vanjskotrgovinski partner BiH u zemljama CEFTA-e je Moldavija – ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Najznačajniji vanjskotrgovinski partner iz ostatka svijeta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru je Turska. BiH ima potpisan ugovor s Turskom o slobodnoj trgovini, a iz koje se u analiziranom razdoblju uvezlo ovih proizvoda u količini od 41.976 tona i vrijednosti od 88,7 milijuna KM ili 3,7 posto ukupnog uvoza. Izvoz proizvoda iz BiH u Tursku bio težak 29.983 tone i vrijedan 35,2 milijuna KM ili 6,4 posto ukupnog izvoza. Dinamiku vanjskotrgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u posljednje tri godine obilježili su globalna ekonomska kretanja, visoka inflacija i poremećaji na tržištu, prvenstveno u trgovini energentima i hranom navodi se u analizi, prenosi Večernji.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno