Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

BiH je smanjila vanjski dug za više od 200 milijuna KM

Otplata vanjskog duga jedan je od procesa koji BiH redovito ispunjava. Ukoliko se pogledaju podaci, vidljivo je kako smo na sredini ove godine, odnosno na kraju drugog tromjesečja, u znatnoj mjeri smanjili dug.

Bosna i Hercegovina je smanjila vanjski dug u tri mjeseca za više od 200 milijuna KM, pokazuju službeni podaci Ministarstva financija i riznice BiH.
Kako se navodi u ovim podacima, na kraju drugog tromjesečja ove godine ukupan vanjski dug iznosio je 8,77 milijardi KM. U prvom tromjesečju dug je iznosio 8,98 milijardi KM. Iz Ministarstva su se potom osvrnuli i na samu strukturu vanjskog duga po entitetima, odnosno kada govorimo o Distriktu Brčko.

Tako je ukupan vanjski dug Republike Srpske polovinom ove godine iznosio 3,6 milijardi KM. Federacija BiH je vanjskim kreditorima dugovala 5,078 milijardi KM, a Distrikta Brčko 43,1 milijuna KM. Institucije u BiH su dugovale 43,4 milijuna KM, objasnili su u informaciji resornog ministarstva. Uz strukturu vanjskog duga BiH, ovom prilikom u podacima su iznesene i informacije o tome kojim međunarodnim financijskim institucijama najviše dugujemo.

Država je najviše dužna Europskoj investicijskoj banci, kojoj duguje 2,34 milijarde KM. Slijedi dug prema Svjetskoj banci od 1,38 milijardi KM kroz IBRD-ove aranžmane te 1,04 milijarde KM kroz IDA program. Dalje se duguje Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), i to 872,09 milijuna KM, navedeno je pritom u podacima Ministarstva financija i riznice Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska za euroobveznice koje je izdala duguje 586 milijuna KM, dok se Međunarodnom monetarnom fondu duguju 484 milijuna KM. U drugom tromjesečju je ukupno servisirano 352,66 milijuna KM duga, a u prvom tromjesečju 367,26 milijuna KM. Za otplatu obveza u prethodnoj godini ukupno je plaćeno 1,685 milijardi KM – piše u podacima Ministarstva financija i riznice.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno