Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Proizvođači mlijeka najnovija žrtva trgovinskog rata EU i Kine

Europski proizvođači mlijeka i sira mogli bi postati najnovija žrtva u trgovinskom ratu Europske unije i Kine.

Kinesko Ministarstvo trgovine priopćilo je u srijedu da će pokrenuti istragu o subvencijama koje daju zemlje članice EU za mliječne proizvode, a koje bi mogle dovesti do carina na njihov izvoz u Kinu, prenosi Biznis.

Najava je uslijedila dan nakon što je EU objavila nacrt odluke o finalizaciji carina na električna vozila napravljena u Kini, kao nastavak privremenih carina objavljenih prošli mjesec. Kineska vlada i proizvođači automobila osudili su taj potez.

Istraga o mliječnim proizvodima obuhvatit će niz proizvoda, uključujući svježi i topljeni sir, plavi sir i mlijeko, navodi se u priopćenju ministarstva.

Razmatrat se subvencije u okviru zajedničke poljoprivredne politike EU. Kao i subvencije koje daje osam zemalja Europske unije, uključujući Italiju, Finsku i Hrvatsku.

Ministarstvo trgovine je ranije pokrenulo istragu o europskom izvozu žestokih pića i svinjskog mesa. Istrage su izazvale bojazan od trgovinskog rata.

Kina je podnijela žalbu i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji nakon što je EU objavila privremene carine na električna vozila kineske proizvodnje. Komisija EU priopćila je u utorak da je uvjerena da su njena istraga i privremene carine u skladu sa pravilima STO.

Nacrt odluke EU o konačnim carinama za električna vozila unio je uglavnom manje izmjene u privremene stope. Automobili koje izvozi BYD, najveći proizvođač električnih vozila u Kini, suočit će se s carinom od 17 posto. Dok će oni iz kompanije SAIC Motor iz Šangaja biti pogođeni najvišom stopom od 36,3 posto. Tesla, koji izvozi automobile iz Kine, dobio je carinu od 9 posto u ovoj fazi. I to nakon što je zatražio ispitivanje konkretnih subvencija koje je primio, priopćila je Europska komisija.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno