Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

MMF će dati preporuke i ruskoj ekonomiji

Međunarodni monetarni fond (MMF) sljedeći tjedan će poslati delegaciju u Moskvu da pregleda rusku ekonomiju. Ovo je po prvi put od invazije na Ukrajinu, što je potez koji je izazvao gnjev u europskim prijestolnicama.

Službenici ove organizacije sa sjedištem u Washingtonu otputovat će u Moskvu i sastati se sa “zainteresirnim stranama” prije nego što objave procjenu ekonomije i daju preporuke o tome kako bi Kremlj mogao poboljšati svoje ekonomsko upravljanje i pozabaviti se pitanjima kao što je klimatska kriza, prenosi Beta, pozivajući se na The Guardian.

MMF je rekao da je “zajednička obaveza” da se izvrši revizija člana četiri. Podsjeća, da se radi o zemlji članici i da je proces obustavljen samo zbog nestabilnosti ekonomskih podataka. Situacija u Rusiji je sada “sređenija”.

Devet europskih zemalja protestiralo je protiv planova MMF-a. Smatraju da bi ovo naštetilo reputaciji fonda sa sjedištem u Washingtonu, jer bi nastavila dijalog sa zemljom koja je izvršila invaziju na drugu državu.

Pismo europskih zemalja

Nakon invazije Moskve na Ukrajinu u veljači 2022, MMF je prekinuo svoje godišnje konsultacije sa Rusijom.

“Željeli bismo da izrazimo snažno nezadovoljstvo takvim planovima MMF-a”, naveli su ministri financija Litve, Latvije, Estonije, Finske, Švedske, Islanda, Danske, Norveške i Poljske u pismu generalnoj direktorici MMF-a Kristalini Georgievoj. Prema najnovijim podacima moskovske Federalne državne službe za statistiku, ruska ekonomija je u drugom kvartalu rasla četiri procenta godišnje. Međutim, veliki dio ekspanzije bio je u proizvodnom sektoru, gdje je fabrička proizvodnja sve više posvećena ratnim naporima, prenosi Aljazeera.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno