Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Audi traži kupce za tvornicu u Bruxellesu

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju tvornice u Bruxellesu. Krenuo je u potragu za mogućim ulagačima, rekao je šef proizvodnje Gerd Walker.

Početkom srpnja grupa Volkswagen, Audijeva krovna kompanija, naznačila je da bi mogla zatvoriti tvornicu Audija u Bruxellesu zbog naglog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima, o čemu je pisala Financa.

Potražnja za Audijevim Q8 e-tronom, lansiranim 2018. godine, naglo je oslabila. Uprava razmišlja o prekidu proizvodnje tog modela, objasnili su. Izvor blizak kompanijii rekao je tada da se odluka može očekivati iduće godine.

U utorak šef proizvodnje Gerd Walker rekao je da VW u tvornici u Bruxellesu ne planira proizvoditi druge modele. Iz VW-a su dodali da trenutno ne postoji ekonomski održiva alternativa za korištenje lokacije unutar grupe.

Audi je ispitao mnoge mogućnosti, rekao je Walker, dodavši da su analizirali više od 20 alternativnih poslovnih modela i razgovarali o njima sa socijalnim partnerima, u sklopu procesa procesa informiranja i savjetovanja.

“Nažalost, dosadašnje iskustvo pokazalo je da nijedan od njih nije ekonomski održiv i isplativ na dulji rok”, rekao je Walker.

Belgijski zakoni propisuju detaljne konzultacije uprave, radničkog vijeća i sindikata prije velikih promjena na proizvodnom mjestu. Izvanredno vijeće društva trebalo bi se ponovo sastati početkom listopada.

Tvornica zapošljava oko tri tisuće radnika i proizvodi samo jedan model automobila. Smještena je na razmeđi stambene četvrti, željezničke pruge i autoceste, što otežava njeno širenje.

Troškovi logistike znatno su veći nego na drugim lokacijama zbog malog broja lokalnih dobavljača, naglasili su u Audiju. Kompanija trenutno planira proizvoditi nasljednika Q8 e-trona u Meksiku.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno