Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nema kraja njemačkom ekonomskom padu

Njemačkom ekonomskom padu se ne nazire kraj, ali recesija nije neizbježna, navela je Bundesbank, centralna banka te zemlje u najnovijem mjesečnom izvješću. „Njemačka ekonomija i dalje se suočava sa teškim uvjetima,“ navedeno je u izvješću Bundesbanke.

Stručnjaci su ukazali na „povećanu ekonomsku neizvjesnost,“ koja smanjuje korporativna ulaganja. „Međutim, ne očekuje se recesija u smislu značajnog, široko rasprostranjenog i dugotrajnog pada ekonomske proizvodnje,“ navedeno je u izvješću.

Recesija u smislu značajnog, široko rasprostranjenog i dugotrajnog pada ekonomske proizvodnje trenutno se ne očekuje,“ navela je Bundesbanka.

Veći troškovi financiranja usporavaju građevinski sektor, prenosi Biznis. Dok se privatna potrošnja nije poboljšala usprkos povećanju plaća. Pored toga, tržište rada počinje se pogoršavati, iako broj zaposlenih u Njemačkoj ostaje visok. Bundesbanka je predvidjela da će Njemačka zabilježiti stagnaciju rasta u trećem kvartalu.

Izvješće je došlo nakon nekoliko loših vijesti za najveću europsku ekonomiju. Uključujući probleme u automobilskim kompanijama Volkswagen i BMW, odlaganje planirane tvornice Intela i neočekivani pad povjerenja investitora.

Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel izjavio je u srijedu da su nade za oporavak industrijske aktivnosti u drugoj polovini godine značajno oslabile. Dok se potrošačka suzdržanost pokazuje kao tvrdokorna. „Stagnacija bi mogla biti više ili manje izvjesna za cijelu 2024. godinu, ako se oslonimo na najnovije prognoze ekonomskih instituta.“

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno