Subota, 21 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dionice Mercedes-Benz izgubile na vrijednosti 25 posto

Dionice kompanije Mercedes-Benz pale su za više od sedam posto u petak. Uzrok je što je njemački proizvođač automobila snizio svoju prognozu godišnje dobiti zbog „daljeg pogoršanja“ potražnje u Kini.
Ukoliko se razmotre trendovi posljednjih šest mjeseci, vrijednost dionica Mercedes-Benz je manja za čak 25 posto.

Kompanija sa sjedištem u Stuttgart-u saopćila je da sada očekuje da će se povrat na prodaju kretati u rasponu od 7,5 do 8,5 posto. Ovo je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 10 do 11 posto, prenosi Financial Times.

Dionce Mercedes-Benz posljednjih šest mjeseci izgubile na vrijednosti 25 posto (izvor google.com)
Dionce Mercedes-Benz posljednjih šest mjeseci izgubile na vrijednosti 25 posto (izvor google.com)

Kompanija je saopšćila jučer da njeni problemi potiču „uglavnom iz Kine“. Skrenuli su pozornost da kompanija na drugim tržištima, poput Europe, također osjeća „uticaj viših kamatnih stopa“. Dionice kompanije pale su više od sedam posto u ranom trgovanju, što joj kompaniji samo jučer oduzelo tržišnu vrijednost od oko 59 milijardi eura.

Mercedes-Benz je posljednji njemački proizvođač automobila koji je izrazio zabrinutost zbog slabe potražnje u Kini. Podsjećamo, radi se o najvećem svjetskom tržištu automobila, na kojem se svi njemački proizvođači oslanjaju za prodaju i profit.

Proizvođač luksuznih automobila Porsche u srpmnju je također izdao upozorenje o prihodima. Naveo je da je prodaja u Kini u prvih šest mjeseci 2023. pala za trećinu u odnosu na prethodnu godinu. Mercedes-Benz je saopćio da je rast BDP-a u Kini „dalje izgubio zamah zbog slabije potrošnje i kontinuiranog pada u sektoru nekretnina“.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno