Ponedjeljak, 23 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kava i krčenje šuma: Uzgajivači se bore za odgodu novih EU pravila

Uzgajivači kave nisu u mogućnosti zadovoljiti uvjete europske uredbe o krčenju šume do kraja godine, upozorila je čelnica Međunarodne organizacije za kavu (ICO), tražeći od Bruxellesa da odgodi primjenu ovog propisa.

Uredba bi trebala stupiti na snagu krajem godine i uvodi zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda povezanih s globalnim krčenjem šuma. Kompanije će biti obvezne dokazati da njihovi nabavni lanci ne doprinose ovom problemu, a propis se odnosi na proizvode kao što su kava, govedina i soja.

„Rok je vrlo ambiciozan. Vjerujemo da bismo suradnjom mogli uvjeriti čelnike EU da pokažu veću volju za pomicanjem tog datuma”, izjavila je direktorica Nogueira u razgovoru za Reuters, ne preciziravši koliko bi odgoda bila potrebna.

„Nemamo mogućnosti ispuniti zahtjeve u tom vremenskom okviru, to nije izvedivo”, istaknula je Nogueira.

ICO, međuvladina organizacija povezane s UN-om, predstavlja preko 90% svjetskih proizvođača kave i više od 60% globalne potrošnje. Njeni članovi uključuju vodeće proizvođače poput Brazila, Vijetnama i Kolumbije.

Na pitanje što će se dogoditi ako uzgajivači ne ispune rok, Nogueira je odgovorila da će EU „naći rješenje”.

Europljani su veliki ljubitelji kave i neće se lako odreći svog omiljenog napitka, smatra ona.

Udruge koje se bave poljoprivredom već su upozorile da europski IT sustav nije spreman za obradu potrebne dokumentacije.

Zajednica latinoameričkih i karipskih država (CELAC) planira usvojiti deklaraciju na summitu. Njome će od EU zatražiti odgodu primjene uredbe o deforestaciji, rekao je zamjenik honduraškog ministra za uzgoj kave, Carlos Murillo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno