Financa
Digitalni poslovni portal

Cijena nafte raste kako se povećava zabrinutost zbog ruske isporuke

Cijene nafte skočile su u ponedjeljak jer su zapadni saveznici uveli dodatne sankcije Rusiji i blokirali neke ruske banke iz globalnog platnog sustava, što bi moglo uzrokovati ozbiljne poremećaje u izvozu nafte – piše Reuters.

Nafta Brent porasla je za 2,32 dolara, ili 2,4%, na 100,25 dolara do 14:36 ​​GMT nakon što je u ranoj trgovini dosegnula maksimum od 105,07 dolara po barelu.

Brent ugovor za isporuku u travnju istječe u ponedjeljak. Najaktivniji ugovor, za isporuku u svibnju, poskupio je 3,14 USD na 97,26 USD.

Američka nafta West Texas Intermediate (WTI) porasla je za 3,09 dolara, ili 3,4%, na 94,68 dolara nakon što je dosegnula 99,10 dolara u ranoj trgovini.

“Sve veća zabrinutost zbog poremećaja u opskrbi ruskog energenta naglo gura cijene nafte i plina”, rekao je analitičar Commerzbank Carsten Fritsch.

Rusija se suočava s ozbiljnim prekidima u izvozu svih roba, od nafte do žitarica, nakon što su zapadne zemlje uvele stroge sankcije Moskvi i odsjekle neke ruske banke iz međunarodnog platnog sustava SWIFT.

“Rusija bi mogla uzvratiti na ove oštre mjere smanjenjem ili čak potpunom obustavom isporuke energije u Europu”, rekao je Fritsch.

Goldman Sachs povisio je svoju jednomjesečnu prognozu cijene Brent-a na 115 dolara po barelu s prijašnjih 95 dolara.

“Očekujemo da će se odavde povećati cijena potrošenih roba čiji je Rusija ključni proizvođač – to uključuje naftu”, rekla je banka.

Predsjednik Vladimir Putin stavio je u nedjelju rusko nuklearno sredstvo odvraćanja u stanje visoke pripravnosti.

Ruske snage zauzele su dva mala grada na jugoistoku Ukrajine, objavila je novinska agencija Interfax, ali su naišle na jak otpor drugdje.

Kretanje tržišta ovisi o eventualnom uspjehu pregovora

Pregovori između Ukrajine i Rusije započeli su na bjeloruskoj granici, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika s ciljem pristanka na trenutni prekid vatre.

“Ako bude napretka na ovom sastanku, vidjet ćemo oštar preokret na tržištima – vidjet ćemo rast dionica, rast dolara i pad nafte”, rekao je analitičar OANDA-e Jeffrey Halley.

Britanski naftni glavni BP odlučio je napustiti svoja ruska ulaganja u naftu i plin, otvarajući novi front u kampanji Zapada za izolaciju ruskog gospodarstva. BP je najveći strani investitor u Rusiji.

Sankcije i egzodus zapadnih naftnih kompanija mogli bi u bliskoj budućnosti utjecati na rusku proizvodnju nafte, kažu analitičari.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom nakon što je The Wall Street Journal izvijestio da Sjedinjene Države i druge velike nacije koje konzumiraju naftu razmatraju oslobađanje 70 milijuna barela nafte iz svojih hitnih zaliha.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici na čelu s Rusijom, skupina poznata kao OPEC+, trebali bi se sastati u srijedu. Očekuje se da će grupa ostati pri planovima za dodavanje 400.000 barela dnevno (bpd) opskrbe u travnju.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije