Financa
Digitalni poslovni portal

Koje su europske banke izložene u Rusiji?

Pojačavanje financijskih sankcija protiv Rusije nakon njezine invazije na Ukrajinu gurnulo je europske zajmodavce u previranja.

Europski ogranak Sberbanke, najvećeg ruskog zajmodavca, suočava se s mogućnošću propadanja, upozorila je Europska središnja banka (ECB) u ponedjeljak, nakon što desio stampedo klijenata na depozite kao reakcija na rusku invaziju na Ukrajinu.

Za razliku od financijskog sektora, zapadne zemlje isključit će neke ruske zajmodavce iz SWIFT-ovog međunarodnog platnog sustava i, što je ključno, ciljati središnju banku zemlje kako bi je spriječile da koristi svoje devizne rezerve.

Ovi potezi imaju za cilj potkopati sposobnost Rusije da prebrodi šire ekonomske sankcije.

U Europi, talijanske i francuske banke imaju najveću rusku izloženost s nešto više od po 25 milijardi dolara svaka na kraju rujna, a slijede ih austrijske banke sa 17,5 milijardi dolara, pokazuju podaci Banke međunarodnih poravnanja.

Za usporedbu, izloženost američkih banaka iznosi 14,7 milijardi dolara.

Koje su banke pogođene? – piše Reuters

Raiffeisen Bank International (RBI)

Ruska podružnica austrijskog zajmodavca rangirana je kao deveta najveća banka u zemlji po kreditima.

S ukupnom imovinom od 15,8 milijardi eura, zapošljava oko 8.700 djelatnika koji opslužuju više od 4,5 milijuna kupaca. Kapital ruske podružnice od 2,4 milijarde eura predstavlja 18% konsolidiranog kapitala.

Ruska izloženost austrijske banke iznosila je 22,85 milijardi eura, od čega se više od polovice odnosi na korporativni privatni sektor, navodi se u prezentaciji rezultata za 2021.

Na rusku središnju banku otpada 8% izloženosti RBI-a prema zemlji, na državna tijela 4% i ruske banke na 2%.

Ukupna brojka obuhvaća 11,6 milijardi eura kredita klijentima (ili 11,5% grupe). Nešto više od 80% zajmova je u ruskim rubljama, pri čemu su krediti u stranoj valuti rezervirani za zajmoprimce s odgovarajućim deviznim prihodima.

Međutim, prekogranična izloženost Rusiji je samo 1,6 milijardi bez financiranja iz Beča. Raiffeisen također drži 2,2 milijarde eura kredita ukrajinskim klijentima.

Rezerviranja za gubitke pokrivaju 64,3% izloženosti RBI-a eksponiranosti sa umanjenom vrijednošću..

Izvršni direktor RBI-ja Johann Strobl rekao je Reuters-u da je ruska podružnica grupe “imala vrlo jaku poziciju likvidnosti i bilježila je priljeve”.

Societe Generale

Francuska banka, koja upravlja ruskom jedinicom Rosbank, imala je 18 milijardi eura ukupne izloženosti prema Rusiji na kraju prošle godine – ili 1,7% ukupnog iznosa grupe.

To uključuje i bilančne i izvanbilančne stavke (na primjer kreditnu liniju koja još nije iskorištena) izloženosti.

Od ruske izloženosti SogGena, 39% je u korporativnom sektoru, a 36% u retailu. Državni subjekti čine 21%, a financijske institucije 4%.

Stvarni krediti su prošle godine porasli 13,3% na 10,5 milijardi eura.

Societe Generale je počela poslovati u Rusiji 1872., a zatim je napustila zemlju 1917., u godini boljševičke revolucije, da bi se vratila 1973. Ima 1,5 milijuna lokalnih klijenata.

Njihovo rusko maloprodajno poslovanje – na koje je prošle godine u prosjeku alocirano 1,05 milijardi eura kapitala – ostvarilo je 115 milijuna eura neto prihoda u 2021. godini, u odnosu na 37 milijuna eura u 2020. Kada se uključe financijske usluge, neto prihod u SG Russia iznosio je 152 milijuna eura, u odnosu na 76 milijuna u 2020.

Banka je priopćila da je poduzela mjere za prilagodbu novim sankcijama uvedenim protiv Rusije i da je njezina ruska jedinica Rosbank nastavila s radom na “siguran način”.

Unicredit

Jedini talijanski zajmodavac kojeg regulatori smatraju globalno sistemski važnim posjeduje podružnicu u Rusiji koja je 14. najveća banka u zemlji. Vlasnički kapital UniCredit Russia od 2,3 milijarde eura čini 3,7% ukupnog kapitala grupe.

Izloženost UniCredita u Rusiji iznosila je 14,2 milijarde eura sredinom 2021. godine.

Od ukupne brojke, oko 8 milijardi eura su zajmovi U Rusiji koje banka financira lokalno, dok ostatak uključuje izvanbilančne stavke i prekogranične zajmove koje UniCredit SpA uglavnom odobrava velikim poduzećima izvan Rusije.

UniCredit je prošlog tjedna priopćio da njegova ruska franšiza čini samo oko 3% prihoda grupe, a rezerviranja pokrivaju 84% nenaplativih izloženosti.

Intesa Sanpaolo

Suparnički talijanski teškaš Intesa Sanpaolo također je aktivna u Rusiji gdje je financirala velike investicijske projekte poput plinovoda ‘Plavi tok’ i prodaje udjela u proizvođaču nafte Rosneft.

Izloženost Intese prema Rusiji iznosila je 5,57 milijardi eura na kraju 2021., ili 1,1% ukupnog iznosa.

Njezine podružnice u Rusiji i Ukrajini imaju imovinu od 1 milijarde eura, odnosno 300 milijuna eura, što zajedno predstavlja samo 0,1% ukupne imovine grupe.

Intesa, najveća talijanska banka, upravlja više od polovice svih komercijalnih transakcija između dviju zemalja.

ING

Nizozemska banka ima oko 4,5 milijardi eura stanja kredita kod ruskih klijenata i oko 600 milijuna eura kod klijenata u Ukrajini, u odnosu na ukupni kreditni portfelj koji iznosi više od 600 milijardi eura.

Većina tih zajmova je u eurima i dolarima, uglavnom projektno financiranje i krediti s kolateralom, a u velikom broju slučajeva zajmovi i kolaterali su izvan Rusije ili Ukrajine.

ING je rekao da su mnoge sankcije Rusiji na snazi od 2014.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije