Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dostupna nova verzija Google Chrome-a. Što nam donosi?

Nova verzija uključuje novu značajke alata za generiranje teksta, promjene vezane uz sigurnost preglednika i još niz drugih značajki. Chrome 122 nastavlja s postupnim uvođenjem značajki povezanih s umjetnom inteligencijom kao dodatak generatoru teksta. Kada desnom tipkom miša kliknete tekstualni okvir ili “nekoliko riječi”, Chrome će za vas napisati dužu i ispravno oblikovanu skicu. Barem tako tvrdi Google – značajka još nije dostupna pa ju nije moguće testirati, prenosi točkanai.

Genarator teksta koji ima podršku umjetne inteligencije najavljen je prošlog mjeseca. A Google je tada objavio da dolazi u “sljedećem izdanju Chromea”. Pretpostavka je bila da će to biti Chrome 122, ali čini se da postoji i komponenta na poslužitelju koja možda još nije aktivirana za sve. Također nije jasno koji se model umjetne inteligencije koristi za generiranje skice teksta, jer je Google upravo najavio ažurirani model Gemini 1.5.

Safe Browsing

Google Chrome 122 također uvodi neke promjene vezane uz sigurno pregledavanje stranica, što je Google također najavio ovog mjeseca. Prethodne verzije preglednika provjeravale su svaku učitanu web stranicu u Googleovoj bazi podataka Safe Browsing. Tako da je web stranica mogla biti blokirana ako se zna da distribuira zlonamjerni softver ili uzrokuje druge sigurnosne probleme.

Počevši od Chromea 122, web-stranice će se početi učitavati prije dovršetka provjere sigurnog pregledavanja. Što bi trebalo ubrzati rad preglednika uz minimalan utjecaj na sigurnost. Chrome također sada rjeđe provjerava preuzimanja PDF-a jer je zlouporaba dokumenata u tom formatu danas rijetka.

Počevši od Chromea 122, počet ćemo uvoditi asinkroni mehanizam koji će omogućiti učitavanje stranica čak i dok su u tijeku provjere u stvarnom vremenu s poslužiteljima za sigurno pregledavanje. Očekujemo da će ovo smanjiti vrijeme učitavanja stranice i poboljšati korisničko iskustvo jer provjere na strani poslužitelja u stvarnom vremenu više neće blokirati učitavanje stranice. Ako se nakon učitavanja stranice utvrdi da je web mjesto opasno, tada će se i dalje prikazivati upozorenje.

navodi Google u objavi na blogu

Chrome 122 također ima poboljšanja za WebGPU. Značajku koja omogućuje aplikacijama za uređivanje video zapisa, aplikacijama za igranje i drugim grafički zahtjevnim web aplikacijama da poboljšaju performanse. WebGPU je prvi put predstavljen u Chromeu 113, a ovo ažuriranje dodaje “kompatibilnost” za WebGPU aplikacije za rad na uređajima koji podržavaju samo DirectX 11 grafiku (kao što su starija računala) i OpenGL ES (kao što su neki Android uređaji i Chromebookovi). Cilj je omogućiti WebGPU aplikacijama i igrama da se izvode na više vrsta računala i mobilnih uređaja, ali to je još uvijek eksperimentalna značajka.

Kako ažurirati Google Chrome

Chrome će automatski instalirati ažuriranje na vaše računalo, telefon ili tablet kada bude dostupno. Kako biste odmah provjerili i instalirali sva dostupna ažuriranja, kliknite ikonu izbornika s tri točke i kliknite Pomoć > O pregledniku Google Chrome.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno