Financa
Digitalni poslovni portal

Evo gdje ruski oligarisi panično sklanjaju svoje superjahte

Super jahte u vlasništvu ruskih milijardera koji su povezani s predsjednikom Vladimirom Putinom traže sigurne luke u trenutku dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremaju daljnje sankcije na njihovu imovinu nakon invazije na Ukrajinu.
Podaci koje je pregledao CNBC iz Marine Traffica pokazuju da su se najmanje četiri masivne jahte u vlasništvu ruskih poslovnih čelnika kretale prema Crnoj Gori i Maldivima otkako su čelnici iz cijelog svijeta posljednjih dana najavili široku lepezu sankcija, uključujući ciljanje američkog Ministarstva financija ruska središnja banka. Maldivi nemaju sporazum o izručenju sa SAD-om, navodi Nomad Capitalist.

Imovina ciljanih ruskih rukovoditelja vjerojatno će pretrpjeti još jedan udarac, budući da je Bidenova administracija nedavno najavila stvaranje radne skupine koja će ciljati na njihovu unosnu imovinu, uključujući jahte i vile. Francuska sastavlja popis nekretnina u vlasništvu ruskih oligarha, uključujući automobile i jahte, koje bi mogle biti zaplijenjene pod sankcijama Europske unije.

“Ovog tjedna pokrenut ćemo multilateralnu transatlantsku radnu skupinu za identificiranje, lov i zamrzavanje imovine sankcioniranih ruskih kompanija i oligarha – njihovih jahti, njihovih vila i bilo koje druge nezakonito stečene dobiti koju možemo pronaći i zamrznuti zakon”, stoji u nedavnom tvitu Bijele kuće.

Uz to, neki od najbogatijih Rusa premještaju svoje brodove na druga mjesta, u nadi da će izbjeći zapljenu tih predmeta.

Vagit Alekperov, predsjednik ruskog Lukoila, plovi svojom jahtom u Crnu Goru, navodi Marine Traffic. Očekuje se da će tamo stići sljedećih dana iz Barcelone u Španjolskoj.

Alekperovljeva jahta poznata je kao Galactica Super Nova i, prema Superyacht Fan, koja prati dolaske i odlaske ovih vrsta plovila, ima „bazen sa staklenim dnom od 6 metara i vodopadom. I touch-and-go heliodrom, dizalo i veliki klub na plaži.” Alekperov ima neto vrijednost nešto manje od 25 milijardi dolara, prema Forbesu.

Crna Gora je članica NATO-a. Njezin ministar vanjskih poslova rekao je da će se Crna Gora, koja je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 2008. godine, pridružiti EU u sankcijama protiv Rusije.

Najmanje tri jahte u vlasništvu drugih ruskih milijardera sve su bliže Maldivima, maloj zemlji smještenoj u Indijskom oceanu. Otočna država je tijekom godina bila važno odredište turista iz Rusije. Ministar turizma Maldiva rekao je da će ruska invazija imati veliki utjecaj na njen turistički sektor.

Jahta milijardera Olega Deripaske poznata kao Clio napustila je Šri Lanku prije gotovo dva tjedna i očekuje se da će uskoro stići na Maldive, navodi Marine Traffic. Deripaska i s njim povezane tvrtke sankcionirane su 2018. od strane Sjedinjenih Država. Bio je jedan od rijetkih milijardera sa sjedištem u Rusiji koji su se suprotstavili sukobu u Ukrajini.

“Mir je prioritet. Pregovori moraju početi što je prije moguće”, napisao je u nedjelju Deripaska, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 4 milijarde dolara.

Predstavnici milijardera spomenutih u ovoj priči te vlada Maldiva i Crne Gore nisu odgovorili na upite za komentar.

Izvor:seebiz.eu

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije