Financa
Digitalni poslovni portal

Povijesna pogreška Fed-a

Niz neoptimalnih odluka Federalnih rezervi SAD-a u posljednjih 12 mjeseci u vezi s inflacijom znači da će i sljedeća odluka o politici vjerojatno biti neoptimalna. Umjesto blagog "prizemljenja" za američko gospodarstvo, Fed sada mora procijeniti što predstavlja najmanje štetnu opciju.

Početna neoptimalna odluka vjerojatno će dovesti do niza kasnijih loših odluka. Ekonomisti to zovu “višestruka ravnoteža”. A Federalne rezerve SAD-a, najutjecajnija svjetska monetarna institucija, nalazi se usred takve situacije u vezi s inflacijom – s implikacijama koje sežu daleko izvan američke ekonomije i financija – piše M. E. El-Erian za project-syndicate.org.

Početna faza Fed-ove stalne inflacijske pogreške – pogreške koja će se vjerojatno pamtiti kao jedna od najvećih ikada – započela je prošlogodišnjim dugotrajnim pogrešnom karakterizacijom i odbacivanjem povećanja cijena (inflacije) kao „prolazne“, odnosno “tranzitorne”. Iako su dokazi o postojano visokoj dinamici inflacije bili sve vidljiviji, Fed je u više navrata odbacio ove znakove, ne obazirući se, prije svega, na upozorenja koja su jedna za drugom slale kompanije.

Što stoji iza početnog pogrešnog koraka?

Nije sasvim jasno što je stajalo iza početnog pogrešnog koraka Fed-a u vezi s inflacijom. Ono što ostaje zbunjujuće je to što se u većem dijelu 2021. činilo da su kreatori politike željni udvostručiti svoje tvrdnje o “tranzitornoj” inflaciji, umjesto da pokažu poniznost jer se pokazalo da su njihove prognoze inflacije opetovano i spektakularno pogrešne.

Čak i danas, dužnosnici ometaju obnovu teško narušenog kredibiliteta Fed-a ne objašnjavajući zašto su napravili ovu dugotrajnu pogrešku. Pretpostavka je  da razlog uključuje neku kombinaciju kognitivne zamke, gubitka fokusa, nespremnosti da se prizna pogreška i nevoljkosti da se napusti “novi monetarni okvir” koji je brzo postao zastario i kontraproduktivan.

Tek krajem studenog 2021. predsjednik Fed-a Jerome Powell – konačno i sa zakašnjenjem – izjavio je da je vrijeme da se “umirovi” riječ “tranzitorno”. Ali onda je došla druga faza Fedove višestruke greške. Prilagodbe politike koje su uslijedile nakon Powellove izjave bile su iznimno skromne, a Fed je samo najavio da će njegov veliki program kupnje imovine, poznat kao kvantitativno ublažavanje (QE), biti u potpunosti ukinut do ožujka 2022.

To je bilo vrijeme da Fed učini dvije stvari kako bi obnovio svoje upravljanje inflacijom i zadržao odgovarajuću kontrolu nad svojim političkim narativom. Prvo, trebao je objasniti zašto je toliko zabrljao u upravljaju inflacijom i kako je prilagodio svoje modele predviđanja da budu manje pogrešni u budućnosti. Drugo, Fed je trebao poduzeti značajne početne korake u smislu monetarne politike i dati smjernice o tome što će uslijediti.

Treća faza povijesne greške

Budući da nije uspio ni jedno ni drugo, Fed je tada ušao u treću fazu svoje povijesne pogreške gubeći kontrolu nad narativom oko svoje politike upravo u trenutku kada su se inflacija pogoršavala.

Ništa bolje nije isticalo veliku rupu koju je Fed sam iskopao od činjenice da je još u veljači 2022. nastavio s QE injekcijama likvidnosti, iako je inflacija iznosila 7,5%, što je 40-godišnji maksimum. Začudo, i unatoč pozivima na djelovanje, Fed je odbio trenutni prekid QE na svojim sastancima o monetarnoj politici u prosincu i siječnju.

Sve nas to dovodi do danas. Kretanje inflacije i dalje iznenađuje na gore, a ruska invazija na Ukrajinu povećat će rizik od stagflatornog šoka. U međuvremenu, dužnosnici Fed-a su javno ponudili različite stavove o tome kako bi središnja banka trebala pristupiti povećanju kamatnih stopa i smanjenju svoje napuhane bilance od 9 bilijuna dolara.

U nedostatku odgovarajućih smjernica Fed-a, tržište je samo požurilo s uzimanjem u obzir 7-8 povećanja kamatnih stopa u 2022 godini. Neki analitičari s Wall Streeta otišli su i do deset, uključujući povećanje od 50 baznih poena odmah nakon sastanka Fed-a sredinom ožujka. Drugi su pozvali Fed da provede hitno povećanje stope i prije sastanka u ožujku.

Neoptimalne odluke Fed-a u posljednjih 12 mjeseci znače da će i njegova sljedeća odluka o monetarnoj politici vjerojatno biti neoptimalna. Čak i ako je imao dobar osjećaj za trenutni “prvi najbolji” odgovor za politiku kamatnih stopa, malo je vjerojatno da će ga Fed moći provesti, s obzirom na to koliko su kreatori politike zaostali za ekonomskom stvarnošću.

Umjesto da mirno prizemlji američko gospodarstvo, Fed sada mora procijeniti što predstavlja najmanje štetnu alternativu. Takav izbor je kao da ste prisiljeni odabrati već prljavu košulju jer više nema čiste košulje. A to ne dovodi do dobrog izgleda.

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije