Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Fotonaponske eletrane – pod kojim uvjetima su isplative!

Posljednjih nekoliko godina kod dijela poduzetnika prisutna je nešto veća likvidnost. Stoga se mnogi odlučuju investirati novac u izgradnju fotonaponskih elektrana. Često se širi tvrdnja da je navedeno ulaganje postao najunosniji biznis u kojem mnogi investitori vide laku i brzu zaradu. Pod kojim uvjetima je ovo točna tvrdnja financa.ba je odlučila provjeriti s Davorom Vidačkom, ekspertom za investiranje u obnovljive izvore energije.

Da bi potvrdili ovu općeprihvaćenu činjenicu, biti će potrebno investicije u obnovljive izvore promatrati iz više kutova, a najvažniji je naravno onaj ekonomsko – financijski kut promatranja.

Financijskim i ekonomskim rječnikom tu naravno mislimo na ekonomsko-financijsku isplativost ulaganja u projekt. Da bi promatrali isplativost ulaganja potrebno je razmotriti i ključne varijable koje utječu na to ulaganje.

Pod tim se podrazumijevaju prvotno ukupni investicijski troškovi, koji nam ukazuju koliko novca moramo izdvojiti za izgradnju pogona: građevinske radove , potrebnu opremu kao i troškove razvoja projekta. Trenutni iznos specifične investicije se kreće u iznosu od 750.000 €/MW do 850.000 €/MW za elektrane instalirane snage 5 MW i više, pojašnjava Davor Vidačak.

Uz navedene ukupne investicijske troškove , bitno je promatrati i operativne godišnje troškove pogona, koji se kreću do 2 % od ukupnog investicijskog troška.

Sa prihodovne strane najvažnija je prodajna cijena električne energije iz pogona, kao referentnu vrijednost promatramo prosječnu cijenu na mađarskoj burzi za trgovinu električnom energijom (hupx.hu).

Nakon enormnih oscilacija u „vrijeme korone“ odnosno izrazito velikih cijena 1 MWh na tržištu električnom energijom, koje su se penjale po par stotina €/MWh, burza se stabilizirala te za 2023. prosječna cijena je iznosila 106 €/MWh sa tendencijom pada u 2024. godini.

Dugoročne prognoze EBRD-a kažu da će cijene električne energije padati u budućnosti.

U promatranju isplativosti moramo se osvrnuti na činjenicu da mnogi investitori ne promatraju vremensku vrijednost novca u svojim kalkulacijama. Koncept koji kaže da novac dostupan danas vrijedi više od identičnog iznosa u budućnosti, napominje Davor Vidačak.

Upravo stoga skrećem pažnju na važnost diskontiranja novčanih tokova kod dokazivanja ekonomske isplativosti vaših investicija, odnosno odabira adekvatne diskontne stope.

Prilikom pokretanja investicije u fotonaponske elektrane razmislite i o financijskog održivosti vaše investicije, jer mnogi investitori kasno shvate, da ne generiraju dovoljno novca iz pogona koji bi im bio dovoljan da pokriju uz godišnje troškove pogona i godišnji anuitet kredita.

Fotonaponske solarne elektrane ilustracija
Fotonaponske solarne elektrane ilustracija

Stoga prije ulaska u investicijski ciklus razmotrite vaše izvore financiranja , odnosno omjer kreditnih i vlastitih sredstava s kojima krećete u izgradnju fotonaponske elektrane, te sve kreditne uvijete koje ćete prihvatiti od vašeg kreditora. Godišnji financijski troškovi kamata će vam odigrati ključnu ulogu u financijskoj održivosti vaše investicije.

Sve ovo navedeno ukazuje na činjenicu da tvrdnje o povratu investicije u izgradnju fotonaponskih elektrana u kratkom vremenskom periodu danas ne vrijede. Svakako ćemo morati promatrati razdoblje od 8 do 12 godina kao nominalno razdoblje povrata u ovakve investicije u idućih 20 godina.

Bitno je naglasiti da društvene koristi od ovakvih investicijskih ciklusa se ogledaju u novim radnim mjestima, koncesijskim naknada županijama (većinom 2,5 % od godišnjeg prihoda ostvarenog prodajom električne energije iz pogona) , porezu na ostvarenu dobit iz pogona i sl.

Kao zaključak mogu reći da iz današnje točke gledišta ulaganja novca u fotonaponske elektrane s obzirom na velik broj sunčanih dana u regijama Hercegovina – Dalmacija ukazuju na profitabilnost, ekonomsku isplativost kao i elastičnost takvih projekata. Svakako bismo savjetovali buduće investitore da vode računa o omjeru vlastitog kapitala i financiranja iz kreditnih sredstava s kojim ulazite u investiciju, upozorava Davor Vidačak za kraj.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno